Ustanak (27. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Piše mi pre neki dan prijateljica da su joj lopovi obili „jugića“ i ukrali akumulator. Stari radio im verovatno nije trebao. Postaje paranoična jer se to dešava treći put za poslednjih mesec dana. Da li je neko prati, posmatra, snima? Nije svejedno ostati bez automobila, a krađa akumulatora svakako predstavlja onesposobljavanje prevoznog sredstva koje uvek može da zatreba i trošak od bar pet hiljadarki. Šta da joj je zatrebalo da krene lekaru? Ključ u kontakt, i – nema starta. Gotovo. Tako je neko odlučio jer će ga obogatiti akumulator sa jugića koji će prodati na nekom auto-otpadu ili buvljaku. Ona smatra da je sama kriva što nema bolju zaštitu, ali šta će joj bolja zaštita ako se lopov rešio da sada svaki put kada ona kupi novi akumulator krene u nečasnu žetvu. A da nije prodavac akumulatora uključen u celu zaveru, pa šalje dojavu? Eto sada paranoje. Moguće je da paranoju izazove i prizor koji ćete zateći u jednoj pekari na Novom Beogradu. Tamo su uz hleb i kifle, burek i pice, poređane na zidu slike beba. Sve je u redu, ne brinite. Nikakva izopačenost nije u pitanju. Njihove slike pekar je dobio od mama tih istih beba u znak zahvalnosti. Ovaj dobri čovek nijednoj trudnici koja bi ušla u njegovu radnju nije hteo da naplati burek. I onda, kad su se porodile, slikale su svoje bebe koje su pre majčinog mleka uveliko „lucale“ burek, onako baš po naški, što bi se reklo. Eto, s jedne strane krađa, s druge uzdarje, pa to je Srbija u dva primera. Treći primer krađe ili uzdarja čeka nas u narednih sedam dana. Čujem da su stranke počele da dele pakete sa uljem, pirinčom, šećerom i makaronama. Čujem i da su neki od srećnih dobitnika tih istih paketa napadnuti na ulici pa im je poklonjeno odmah i ukradeno. A i država se otvorila, malo-malo, pa stan u Beogradu. I za to sam svašta čuo. Bolje da ćutim nego da dobijem dijagnozu „Paranoik“.

Dobro jutro!

(Foto: Leafly, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s