Ustanak (28. mart – Crtica)

piše: Ru Šavr

Crtica za zakidanje

Kad danas krenete na posao, ili kad budete pravili pauzu, verujem da ćete svatiti do neke pekare da kupite pogačice, đevrek ili nešto slično. Ne znam kako vi, ali mene često iznenađuju cene pekarskih proizvoda. To me je navelo da o svemu tome malo porazmislim… Manje ili više, cena kilograma belog brašna u maloprodaji kreće se oko pedeset dinara. U velikoprodaji mora biti znatno manje. Zašto onda jedna pogačica košta toliko? Da li je to realno? Kad se svi troškovi koje pekar ima saberu, da li zaista pogačica, kao najjeftinija, mora toliko da košta? Ili je pekar po prirodi nestrpljiv čovek, pa mu se ne čeka nekoliko godina da bi malo više zaradio? Ali pošto nije samo jedan takav, mora biti da se u pekarstvu zapošljavaju samo najnestrpljiviji ljudi. Ako zanemarimo pomenute pogačice, da progovorimo i o kvalitetu. Ako su mu već svi proizvodi skupi, da li pekar zaista mora još i da uštedi na detaljima kao što su sir, pečurke ili meso, za koje se tvrdi da su takođe sastojci raznih pita i peciva koja se nude? Primetili ste, verovatno, da ih najčešće ima u tragovima. Tek koliko da se potvrdi da niste kupili pogrešan proizvod.

Da ne shvatite pogrešno, mnogo je pekara koji savesno rade svoj posao. I nije ovo vezano samo za njih. Vezano je za trgovce, generalno. Na pijaci se prečesto dešava da će prvo pokušati da vam prodaju robu koja je „na izmaku“, pa tek ako ne nasednete dobijate svežu. I tako redom. Stiče se utisak da je kod trgovca veće zadovoljstvo ako vam nešto proda i prevari vas nego ako vam samo nešto proda. Reći će neko – kriza je, na svemu se štedi i svima je do brze zarade. Ali kriza je i kupcima, a dragi proizvođači, bez nas vam posla nema uopšte!

Dobro jutro!

(Foto: Cooking with Zoki – blogger, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s