Ustanak (31. mart – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
Ne sudi knjigu po koricama…

Već pola decenije, jednom godišnje, po bar nedelju dana upadnemo u drugu dimenziju, ovde u Srbiji. Nije to baš neki magičan svet kao onaj koji čeka Alisu sa druge strane ogledala. Kad smo kod magije, znate li šta je jedan od prvih postulata vrhunskih spin doktora ali i mađioničara? Skretanje pažnje. Naizgled bombastičniji događaj neutrališe mnogo naizgled malih; sve je u tome da se „nabode“ pravi trenutak. Tako se nama ovih dana skreće pažnja samo na plakate, oglase, reklame, „korice“ dnevnih novina, a korice hleba dele golubovi i penzioneri, bez puno preterivanja. A ako ne sudite knjizi po koricama, pa je možda čak i prelistate, videćete šta tu piše, ponegde će se uočiti i pokoja, takođe, značajna stvar: juče je u Sarajevu predstavljena deklaracija o zajedničkom jeziku, koju je potpisalo više do 200 eksperata za jezik – lingvista i pisaca, ali i aktivista, umetnika različitih profila iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore. Radnik domaćeg lanca marketa osnovao sindikat u firmi, i otad počinje njegovo omalovažavanje na poslu. U fabrici u Rumuniji, radnica iz Srbije poginula je na pauzi za ručak, zbog čoveka koji je slučajno uleteo kolima kroz ogradu u prostor fabrike. Prosvetarima neizvesne povišice, štrajk se nastavlja. Ustavni sud je oborio odluku i zaključio da je ipak dozvoljeno držati više od dva psa ili mačke. Vrtića u Beogradu nema dovoljno, ali ne jer se mnogo dece rađa, već su pravila upisa savršena podloga za nepotizam i korupciju. A to, kako gradski čelnici kažu, treba da bude rešeno čim, evo, dođu svi zainteresovani strani investitori i ovde otvore vrtiće. I tako dalje, dokle god možemo da se probijemo kroz redne brojeve i dobro znane figure.
Ovde ne želim da pokrećem raspravu o samim izborima. Ko je hteo, doneo je odluku, ko nije, doneće neko umesto njega. Volela bih da svet ne staje na par dana u Srbiji, da se sporni zakoni provlače u par poslednjih dana rada parlamenta, da se ruši baš kad se broje glasovi, da se šire laži i pravi demonizacija ili glorifikacija. Čiji god da ste, nećemo kukati posle. Nije ni Amerika zbrisana s lica planete kada je Tramp pobedio. Nije ni 2. april 31. decembar. Tu smo svi još, na okupu, bićemo i u ponedeljak. Zakonodavna, sudska i izvršna vlast. A mi, svaki dan, nadgledamo.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s