Ustanak (3. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić
Izvinite, ako su prošli izbori, ja bih sada malo da predahnem. Najslađe bih uzeo godišnji odmor. To je u praksi, doduše, malo teže. Neki bi rekli, šta će ti odmor, uzmi ko čovek bolovanje. Hvala bogu, nije mi ništa tako da od prave dijagnoze, a i od razumevanja moje, inače, divne doktorke – nema ništa. Ta bi mi pre dala sve pare iz novčanika nego bolovanje. Mogao bih da se pravim lud? Mislim, ne bih morao, ja u stvari i jesam malko lud, kao i svaki normalni Srbin. Ali, velika je konkurencija za dijagnozu. Znate li vi koliko njih čeka u redu da je dobije? Od ovih što su gore, do nas skroz dole. Zajedničko nam je da želimo da je dobijemo, ali da se za to ne zna. Dok tako čekamo na dijagnozu mentalnog oštećenja, već se uveliko menjaju parametri za utvrđivanje kolektivne ludosti. Ono što je danas nenormalno, sutra je već društveno prihvatljivo, čak preporučljivo ponašanje. Ipak, da uzmem ja godišnji odmor? Može, ali mora da se prvo najavi pa onda pripremi, odobri i potpiše, a za to vremena nemam. Ne mogu da čekam. Hoću sad, i odmah. Prošli su izbori. Prirodno je da budem nestpljiv posle toliko očekivanja. Idi u penziju, čujem glas iz dubine duše. Pa, da! To je rešenje! Onda neka Fond lomi glavu gde će da mi namakne pare za mesečnu prinadležnost. Mozak na otavu i eto ozdravljenja. Bilo bi dobro da izmuvam invalidsku, pa rekoh već da sam kao svi normalni pomalo lud. Poznaje li neko nečiju šurnjaju, svastiku ili taštu, ali da je u rodu sa nekim članom komisije? Hajde, slobodno mi preporučite, neću nikome da kažem da ste mi to vi rekli. Ne može, sigurno tu vezu čuvate za sebe. Baš ste sebični. A meni bi baš dobro došlo, neka invalidska penzijica i bog da me vidi. Tačno je, nemam staža, godina starosti, ali imam nešto drugo. Iza mene su ratovi, razni ptičji i ko zna koji sve virusi, vanredna stanja, nekoliko desetina izbora, režima, tako da imam šansu. Opet čujem da to ne vredi. Na žalost, ovu životnu istoriju imaju mnogi, a ja sam ipak samo pojedinac. Koga je briga za mene kad su tek sada počela bolja vremena. Da smo živi i zdravi pa da to i osetimo.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s