Ustanak (7. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pre trideset pet godina smejali smo se Raheli Ferari u „Tesnoj koži“ što je razumela da su stigla nova vremena. Još tada je shvatila da se više ne gleda glava, već u noge. Što su lepše, to se bolje prodaju najlon čarape. Žalila je za svojim fijakerom koji je odvezao nekada lepu prošlost, a ostavio je u novoj, surovoj stvarnosti. Naša je nevolja što se ta surova vremena i danas osećaju, nikada nam nisu ni odlazila. Navika je čudo, kažu stari. Navikneš se na loše, a na dobro još brže. Tako smo navikli da nam zbog pada standarda, odeću, obuću i sitne potrepštine za kuću nabavljaju Kinezi, od bižuterije smo pravili sjajne đinđuve, od raspale pa prerađene plastike – igračke za decu. Jeli smo sve i svašta, utrapili su nam ko zna šta sve iz uvoza, nema više pravog pasulja, belog luka, kupusa, pa ni mesa, sve se izveštačilo i postalo falsifikat. Ljudi od mesa i krvi postali su najpokvareniji. Ogrnuti paradoksima svih vrsta, više se ne iznenađujemo idejama da se ponovo ujedinimo, doduše ekonomski, sa bišim republikama pokojne Jugoslavije i da na to sve dodamo i Albaniju. Hajde da poverujemo da je to moguće, mada nemamo pokriće ako pogledamo istoriju. Dok policija vrši raciju u hrvatskom bioskopu dok šaka jada publike gleda stari film iz Srbije, ideje o integraciji tržišta zvuče kao naziv filma – Original falsifikata. Merkanje i očijukanje sa novinama koje se izmišljaju samo da bi se o nečemu govorilo ravne su propasti nalik onoj sa eksperimentalnim pitama u beogradskim pekarama. Pa ne može sve da se strpa u usta i proguta. NE ide ćuretina i bešamel sos u kore, a ni ćevapi se ne proslavljaju jer previše liče na pitu sa mesom. Sve pokušavamo zarad uloge pevca koji bi da prvi kukurikne. Zna se šta biva s takvima. Završe u loncu. Nama je izgleda sudbina da za sada samo visimo iznad lonca u kome vri.

Dobro jutro.

(Foto: Printscreen YouTube, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s