Ustanak (10. april – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
„Ne zanima me politika“
Jedno je sigurno, u Srbiji nikad dosadno, kada je reč o društveno-političkim dešavanjima. Ulica je za građane kao skupština za političare – neki su došli da valjano predstavljaju korisne interese, a neki su tu jer su čuli da uz malo teatralnosti mogu da dobiju šta ’oće. Pa sad ti prepoznaj ko je ko! Svakako je da je lakše reći da su svi demonstranti nečiji plaćenici. Mi građani plaćamo i njih, političare! Dakle, oni su NAŠI plaćenici, a ne mi njihovi, ili tuđi. Ipak, kada bismo mi počeli da ignorišemo zakone koje donose u parlamentu, kada se ne bismo nikada odazivali na glasanje, propisano menjanje dokumenata, kada ne bismo plaćali račune na vreme (ili nikada), kada bismo kasnili na posao, sigurno je da bi se svi nadređeni pobunili. Valjda je onda u redu ako ljudi glasno kažu da neće da budu ignorisani, ne? Onda je tu dobra, stara, ulica. Zašto revolucija jede svoju decu? Zato što je već dugo gladovala i bežala i ponizno ćutala, dok stomak krči. Kažete, puni su stomaci Soroševim plaćenicima? Nikakav problem, znači da će i revolucija lepše da se najede, ovi manji su žilavi, i nisu baš za jelo. Ne zanima vas politika? To ne znači da vi nju ne zanimate. Kao ime i prezime, ili kao broj, zavisi od prilike, ali je i te kako zanimate. Ako imate državljanstvo, JMBG, radite ili ne radite, ako živite igde u Srbiji, ako ste ikada dobili poziv za glasanje – zanimate je. Ako ste kupili domaću ili stranu čokoladu, zanimate je. Ako ste dobili ili izgubili posao, zanimate je. Ako se pravimo da je nema, ako se pravimo da su svi isti, neki čak „istiji“, i da nikada neće biti bolje, pa, ni neće. Šta će biti važno za 50 godina od sad? Da li smo uvredili vlast ili opoziciju, Soroša, Merkelovu, Putina, Trampa, nadređenog, one koje ne zanima politika, ili će biti važno da uopšte možemo da zamislimo Srbiju za 50 godina?

Dobro jutro!

(Foto: www.pexels.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s