Ustanak (11. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Da li ste znali da je na današnji dan završena izgradnja prve srpske lađe, a počela izgradnja Novog Beograda? Ta srpska lađa bila je vlasništvo srpskih trgovaca braće German, koji su je pod imenom „Knez Mihailo“ posvetili Srbiji. Na tom prvom brodu bilo je, navodi istorija, mesta za 18 topova. Pa, odakle 1842. godine, tolike pare trgovcima? I tada je bila verovatno neka kriza. Međutim, smogli su snage i hrabrosti da se upuste u rizik i posvete ga Srbiji. Kako je bilo tek posle Drugog svetskog rata, kada je počelo dizanje Novog Beograda? Mladi iz svih krajeva Jugoslavije gurali su kolica, krampali, teglili, zidali i to za besplatnu uniformu, hranu, spavanje, i možda udarničku značku. Niko nije pominjao pare, privilegije, položaje. A danas? Ko bi danas hteo da uradi nešto za Srbiju? Doduše, Srbija je danas podeljena na više takozvanih struja ili kolona. Svaka od njih smatra za sebe da čini nešto važno za svoju zemlju i budućnost svojih potomaka. Nema tu mesta za kompromis, jedni druge ne primećuju ili uvažavaju a toliki potenicijal prosto kipi na sve strane. Počinjemo da se prebrojavamo, sabiramo ili oduzimamo, a niko da pokrene umnožavanje. Imamo mi svetle primere iz bliske prošlosti na koje ukazujemo dostojnim poštovanjem. Jedno šetalište pored Dunava u Sremskoj Kamenici uskoro će poneti ime po Velji Ribaru. Reč je Velimiru Teodoroviću, koji je za vreme bombardovanja 1999. godine, sa pogođenog mosta spasio devetoro ljudi iz hladne dunavske vode. Velja Ribar nije živ već dve godine, ali se srećom pamte njegova dobra dela nakon teškog života koji je proveo spasavajući ljude iz Dunava. Nije lađa, nije Novi Beograd, ali jeste velika korist za Srbiju životno delo Velje Ribara. Za večno pamćenje, pokolenjima, više nego dovoljno.

Dobro jutro!

(Foto: rass.rs, arhiva/ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s