Ustanak (17. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Dugo sam razmišljao, iako nisam sklon treniranju vijuga. Analiza je pokazala da je došao trenutak za pravu odluku. Dugo je ona tinjala u meni. Tavorila je, a onda se jednostavno rodila. Od danas neću da jedem ništa! Mogu samo da pijem vodu i to u neograničenim količinama. Dosta je bilo juče za Vaskršnji ručak. Ustala je rano moja domaćica, podmesila pogaču, pristavila supu sa domaćim rezancima koje je sama razvijala, podavila u veliki lonac mnogo povrća i govedine da zapliva u vreloj uvodnici onoga što tek sledi. Nije imala sreću da se lepo uda, pa da joj muž donese pečenicu već iseckanu i poređanu po ovalima, pa se snašla sa jagnjećom polutkom kojoj je dušu uzimala četiri i po sata u rerni. Ostale su još tri cele glavice kiselog kupusa koje je iskoristila da napuni sarmu od dva kila mlevenog mesa, i sto grama pirinča. Svesno je žrtvovala pilence od dva i po kila da dopuni rinflajš od već pomenute goveđe supe. Napravila je sedam punih tacni sitnih kolača, vanilica, bombica, puslica, oblandi, orasnica, ama svega. Uz to i specijalitet svih svečanosti – ruska salata slana, i slatka u vidu torte istog imena. Da se neko od ukućana ne bi slučajno naljutio, opet slučajno ohladila je crno i belo vino, tamno pivo ali i radler pristigao od čika Žuje iz Slavonije, uz mnogo predjela koje se jede ali tek posle ručka. To je za grickanje uz opušteno ćaskanje. Bilo je kačkavalja, kulena, čajne i sremske kobasice, pa onda domaće slaninice „adidas“ iz robnih rezervi za „ne daj bože“. Ne treba da pominjem obilje kisele i ostale vode, pa napitaka gaziranih, pravih domaćih sokova, penušavog šampanjca i bar milion kuvanih šarenih jaja. Pa bio je Vaskrs, pobogu. Šta se čudite? Prejedanje je kao prirodnu posledicu donelo negde predveče dremež praznične depresije koju izaziva prenapunjena trba. Tiho, kao slon u staklarskoj radnji, uz zveket escajga, praćen pogledima ispražnjenih tanjira, lagano sam se iskobeljao od stola i potražio prvi slobodan ležaj da zahrčem. Posle posta bilo je logično da se sve proba, ali po malo. Ali! Ja nisam bio umeren i onda me razumete šta hoću da vam kažem kad izgovorim da je noć bila preduga. E, zato, danas neću ništa da okusim. Čekam da se oslobodi mesto, a u isto vreme iz iskustva znajući da je podgrejano i odstojalo mnogo lepše, sočnije i ukusnije jedva čekam da se nešto pojede i popije. Baš se dobro jede u Srbiji za Vaskrs. Sreća da ga proslavljamo „samo“ tri dana. Oprosti mi Bože. Ne znam šta činim.

Dobro jutro!

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s