Ustanak (19. april – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Plava koverta
„Ustaj sine, oči majkine, došla milicija da te vodi…“ – čuvena je rečenica majke junaka domaćeg filma „Munje“, kojoj je već preko glave sinovljevog problematičnog ponašanja, i pomirljivo prihvata sudbinu. Tako i mi kad treba državi da platimo bilo kakvu kaznu. „Plen“ prekršajnih sudova od novčanih kazni prošle godine bio je 4,7 milijardi dinara. Kažu, najbolja cifra u poslednje dve decenije! Ipak, primera radi, beogradski prekršajni sud dnevno pošalje pet do sedam hiljada poziva i pisama, a bar četiri hiljade koverti se svakog dana vrati kao neuručena pošta. Tek trećina predmeta ne zastareva u ovim sudovima, a za to se može okriviti i brojnost predmeta ali i odbijanje građana da im se rešenje lično uruči, što automatski znači kupovanje vremena do zastarevanja predmeta. Više od dve decenije nijedan dinar nije uložen u prekršajno sudstvo, ali poslednjih nekoliko godina uložena su znatna sredstva u adaptiranje, izgradnju i njihovo opremanje. Time se stiču uslovi da i sudije i sudsko osoblje svoj posao obavljaju bolje i efikasnije, pa se u narednmh godinama očekuju dobri rezultati i manje zastarelih predmeta. Sve je to lepo. Međutim, najspornije u svemu je izjava ministarke pravde Nele Kuburović kako „sva naplata kazni koju neki prekršajni sud napravi, ide za plate sudija i obnavljanje zgrada sudova“. Da li to znači da su zabranjena ponašanja zabranjena samo da bi neki ljudi imali plate? Biće da se ministarka nije dobro izrazila, ali, možda i jeste u pravu, u nekim slučajevima. Uvek u vreme praznika, pojačana je kontrola saobraćaja, zbog alkohola i brzine. Pa tu i tamo stigne dojava da na tom i tom delu puta, proveravaju samo pojaseve. Posle ga odveži, opušteno. Da li to znači da komunalna policija pred svoje godišnje odmore žustrije proverava pijačne tezge, pa koliko zaradi od kazni, tolika plata? Da li je zakon tu da nas štiti, ili neka radna mesta? Izvrnuta logika kaznene politike je zapravo najveći problem i dalje. Država se ponosi većom naplativošću kazni, umesto da bude ponosna kada doživimo i taj dan da svi mogu da na vreme plaćaju račune, voze oprezno, ne pretrčavaju ulicu, ne moraju da budu ilegalni, pa za nedelju dana opet legalni kombi prevoznik. A tek što će biti lepo kada ne budu penzioneri morali da prodaju cveće, jaja, peršun i stare stvari na improvizovanim tezgama! Ih!
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s