Ustanak (21. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Otišao je zauvek jedan od junaka mnogih detinjstava, Raša Popov. Veliki čovek, humanista, novinar, književnik, publicista, scenarista, tiho je otišao na neku verovatno dečju nebesku planetu i poneo sa sobom muku koju je pre neku godinu doživeo dok su ga ispred stana napadala i tukla tri takoreći deteta. Heroj našeg doba, ostatak života proveo je iza zaključanih vrata, prestrašen od Beograda, kako je govorio. Umeo je Raša da mnogima unese optimizam u tužne duše, obraduje puno malih i velikih ljudi, iznese iz čiste duše, uprkos svojim ličnim dramama, svu snagu kojom je mamio osmehe na mnoga lica. Ostaće upamćen za sva vremena jer je za vreme vlastitog, bogatog životnog iskustva uspeo šarmom i ljubavlju prema najmlađima da pobedi razočaranja i bol zbog sveopšte agresije koju donosi sadašnjost i srećan u budućnost isprati neke dobre mlade ljude. Nalik njemu, mnogo nepoznatih i poznatih likova upoznajemo tokom odrastanja. Oni, čineći neka mala ljudska, a ipak veoma topla i predivna dela urezuju svoje ime u naše pamćenje. Sve dok je takvih, dobro je. Dobro je i što se pokvarenost i dobrota od pamtiveka bore i što se dobro uvek deset puta više mora da istakne da bi pronelo jarbol pobede. U to ime, Raša Pronalazač se imao „rašta roditi“. Čak i ako je možda bio povređen od onih koje je celog života branio i pomagao, verujem da nas je napustio zadovoljan pobedom vlastite dobrote i čestitosti nad svime što predstavlja puku suprotnost delu koje je iz dana u dan objavljivao na različite načine. Hvala Vam, Rašo – za sve.

Dobro jutro!

(Foto: rts.rs, )

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s