Ustanak (26. april – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Dipl. spec. inž. predškolac

 
Nisu samo mali i veliki maturanti s proleća malo napetiji zbog upisa. Psihičke pripreme, konkurisanje, pa i traženje veze, očekuje i roditelje dece koja treba da se upišu u vrtić. Beograd je tu uvek bio najproblematičniji, bar po stepenu paničenja. Stalno se sa nekom dozom napetosti najavljuje koliko mesta ima, apeluje na transparentnost pri upisu, kao da je na Voždovcu Harvard za trogodišnjake, a na Zvezdari Jejl! Pa, ko ga se domogne, uspeo je u životu, sigurno. Kada se suština vrtića i predškolskih ustanova toliko izmenila? Kako su neki bolji od drugih, kako se neki traže a neki ne, zašto velike opštine nemaju adekvatan broj vrtića, srazmeran prosečnom broju upisane dece u poslednjim godinama? Inače, prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić. Koliko sve ovo zapravo može biti traumatično za roditelje, na sav svakodnevni stres, govore mi i iskustva poznanika i prijatelja s decom. Dešava se da im deca ne idu u isti vrtić, da su na drugom kraju svoje velike opštine, ili nekoj drugoj gde ima mesta. Roditelji tu zapravo ništa ne mogu da učine. Ako nisi prebogat ili presiromašan, u vrtlogu si administracije i „Ne znam šta da vam kažem, nađite vezu“ rečenica.
Koliko mi energije trošimo uzalud! Kod vrtića su bitne tri stvari: da vam neko čuva dete, da se druži s ostalom decom, i da ga niko ne „pokvari“. Ovim trendom, kupovaće se diplome i za završeno predškolsko.
Dobro jutro!

(Foto: Wake County Public Schools, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s