Ustanak (27. april – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Pre neki dan nisam mogao da udenem konac u iglu. Pa šta, neki bi rekli. Uzmi naočare, šta te košta? Priznajem, zaista sam privilegovan što još uvek ne moram da ih nosim sem u slučaju da moram da čitam one fusnote na ugovorima ili deklaracijama. Ne zamišljam kako je ljudima, a u Srbiji ih ima oko 9 hiljada, koji su slepi. Mrak čitav dan i noć, i samo samo zvuci kojima se orijentišu u vremenu i prostoru – to je njihov život. Njihov život je u zavisnosti od stepena oštećenja vida, ponekad uslovljen posedovanjem obučenih pasa vodiča. Sve je u Srbiji traljavo, tako da se i slepi i slabodivi zajedno sa svojim najboljim prijateljima često nađu u neprijatnim situacijama. Od onog čuvenog izbacivanja slepe žene, novinarke, sa psom iz vozila javnog prevoza, pa sve do onog: „Skloni mi tu džukelu od deteta!“ Otuđeni kakvi jesmo, teško razumemo tuđe patnje i preke potrebe, a za pse vodiče se u svetu odvaja mnogo vremena i novca da postanu desna ruka onima koji ne vide. Kod nas postoje pokušaji da se obukom bukvalno svaki pas, ma koje rase bio, proizvede u vodiča, ali sve je to ipak još uvek na bazi dobre volje trenera i kinoloških saveza. Sutra je Svetski dan pasa vodiča, pa eto prilike da ako ništa drugo, bar budemo tolerantniji prema njima i njihovim slepim vlasnicima. Dovoljno je samo da se malo sklonimo u stranu ako nam slučajno i zasmetaju, ili bar na tern razumemo da i oni imaju puno pravo na slobodno kretanje bez prepreka. Nama je uvek lakše. Mi bar vidimo gde ćemo se skloniti.

Dobro jutro!

(Foto: North Bergen School District, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s