Ustanak (8. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Nije meni čukundeda majmun!

Doktori nauka, naučnici, lekari, filolozi, sociolozi, umetnici, profesori univerziteta i srednih škola, nekoliko novinara, farmaceuta i sveštenika podneli su Skupštini, SANU i senatima univerziteta peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u nastavnom programu. Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisalo je njih oko 200.
Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj, rekao je da unapred ne isključuje nijednu inicijativu i da je moguće da će ova peticija biti predmet rasprave na narednoj sednici Odbora. Između ostalog, u obrazloženju peticije navedeno je da „kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove“.

– Globalisti i ateisti koji danas u svetu zauzumaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koju upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama – navedeno je u obrazloženju inicijative grupe intelektualaca.

Javili su se oni koji su uzurpirani a ovde važe za trezvene, građanske umnike, jer im, i njihovoj deci, prete „klerofašisti“ i, kako kažu, pseudonauka. Dobro, gospodo, zar se to tako radi? Na jednu peticiju napad sa visine? Ako je došlo vreme odbrane nekih ideja koje smatrate za stub obrazovanja i prosvećivanja društva, mora se priznati prvo da je definicija teorije u nauci to da je ona – teorija. Dakle, polazeći od nekih pretpostavki, traže se dokazi, u slučaju Darvina, u genima i hromozomima. Neko slaže balvane za lomaču, samo još nisu sigurni koga ili šta treba spaliti.
Možda kada bi Vladimir Kostić objavljivao video klipove na društvenim mrežama, recimo lepo u kameru kaže nekoliko tračeva o našim akademicima, znali bi ljudi da je on predsednik ugledne i ćutljive SANU. Ovako, u našem intelektualom svetu vlada potpuna „Igra prestola“; što si zanimljiviji, ekstremniji (u oba smera), to će pre javnost da se razbaškari po Internetu komentarisanjem svega i svačega. U takvom svetu nema napretka, nema komunikacije, ima samo predstave. Ako je vreme da nauka postane jedna pijačna svađa, na dobrom smo putu.

Dobro jutro!

(Foto: Steemit, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s