Ustanak (15. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Da li je porodica i danas mesto u kojem pronalazimo mir, utehu, ljubav, bliskost i sreću? Kako ona izgleda, ko je čini, zašto se uzimaju zdravo za gotovo teorije koje nisu primenjive u praksi? Ako uzmemo u obzir promenu u gledištima širokih masa širom planete i spoljne uticaje da se porodica obezvredi i obespoli, ispada da se ona, porodica, povlači pred ambicijama pojedinaca koji bi da budu dovoljni sami sebi. A to, ne može. Istorija ljudskog roda i poroda dokaz je da je neophodno imati oca i majku, braću ili sestre, babe, dede, tetke, ujake, stričeve. Svi oni učestvuju na svoj način u formiranju strukture našeg kompletnog bića, mentalnog ili fizičkog. Ne želim da ističemo kako smo propali u svakom smislu, pa nam i porodica ispašta. Pod noge smo zbog sitno-šićardžijskih interesa bacili mnoge vrednosti, pa uprkos tome, porodica se ipak nekako drži. Drže je naše majke toplim pogledima i supom, zagrljajima i vanilicama, očevi slavama i rođendanima, braća, sestre i ostali svadbama, krštenjima ali na žalosti i sahranama. Zalaganje protiv nečega što je može ugroziti, a stiže sa strane srpskoj porodici ne može da odmogne a ni pomogne. Zamislite samo porodičnu idilu u kojoj četiri generacije za jednim stolom u stanu od 60 kvadrata ruča u isto vreme. Milina. Sve pršti od varnica, ali opet, jedni bez drugih ne mogu. Srbija je odolela da je uče kako da organizuje život u porodici koju većina i dalje doživljava kao utočište. Ono što još nije uradila jeste da malo pripomogne, naročito mladima koji je tek stvaraju. Čujem da je sve lako samo ako se odreši kesa. Ova naša, državna, i nije tako prazna. Bar se tako priča u Pekingu ovih dana. Danas je Cvetki dan porodica. Neka nam je na zdravlje.

Dobro jutro.

(Foto: TRIPLEOKLAW, ilustracija)

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s