Ustanak (18. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Vaspitanje je pola zdravlja

„U prizemlju zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, uz takozvani šalter „Kozilijuma za lekove“, na oglasnoj tabli okačeno je uputsvo za ponašanje pacijenata sa potpisom direktora. Dokument kaže da će u slučaju neljubaznog ili drskog ponašanja pacijenata istima biti uskraćena zdravstvena usluga od strane osoblja. Iz načina na koji direktor upozorava pacijente, mogao bi se steći utisak da se radi o dečijoj igraonici u koju se dolazi usled dokolice, za koju postoji vrlo visoka tražnja, a kapaciteti su joj ograničeni, pa se vlasnicima može da nekima jednostavno uslugu uskrate.“ – Ovo je početak teksta iz novina „Danas“ autorke Bojane Selaković, objavljen 11. maja.

Ona dalje govori i o svom iskustvu višednevne borbe za papirologijom i zakazivanjem terapije za blisku osobu, što je iskustvo koje može da, ako vam je sve ovo (srećom!) novo, promeni čoveka.

No, vratimo se na početak i obaveštenje o bontonu dolazećih onkoloških pacijenata. Ako osoblje proceni da su neljubazni, drski ili nešto slično, uskratiće im zdravstvenu uslugu. Član 27 Zakona o zabrani diskriminacije kaže da je „zabranjena … diskriminacija lica ili grupe lica s obzirom na njihovo zdravstveno stanje, kao i članova njihovih porodica. Diskriminacija iz stava 1. ovog člana postoji naročito ako se licu ili grupi lica zbog njihovih ličnih svojstava neopravdano odbije pružanje zdravstvenih usluga, postave posebni uslovi za pružanje zdravstvenih usluga koji nisu opravdani medicinskim razlozima, odbije postavljanje dijagnoze i uskrate informacije o trenutnom zdravstvenom stanju, preduzetim ili nameravanim merama lečenja ili rehabilitacije, kao i uznemiravanje, vređanje i omalovažavanje u toku boravka u zdravstvenoj ustanovi.

Zakon o pravima pacijenata kaže da za ponašanje pacijenata postoje kazne. Nepostupanje i loše postupanje lekara prepoznato je u zakonu, ali nema nijedne kaznene odredbe. Za pacijenta je u ovom Zakonu kazna to da ga neće lečiti, već poslati kod privatnika ili na medicinski fakultet. Zaista!

Za lekare i zdravstvene radnike, kazna je do milion dinara ako ne daju uvid u dokumentaciju, ne daju sve informacije i mnoge druge stvari, koje svakako nisu česta pojava kao što je svakodnevna loša i napeta komunikacija na relaciji zdravstveni radnik – pacijent.

U ovoj priči, svi su poniženi. Niko ne dolazi presrećan u bolnicu, kliniku ili dom zdravlja. U redu je skrenuti pažnju ljudima da dođu čisti, uredni, koliko god je moguće pristojno, ali ovako zastrašivati i izdvajati baš neljubaznost onkoloških pacijenata kao brigu osoblja i direktora – malo je degutantno. Nije toliko nemoguće i teško pročitati zakone i upoznati se sa svojim pravima. Nije toliko teško ni razboleti se, i biti prinuđen na večito čekanje i iščekivanje u limbu bolničkih hodnika. Teško je, izgleda, biti fin. Ne mislim na „bezobrazne“ pacijente.

Dobro jutro!

(Foto: Facebook, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s