Ustanak (22. maj – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Čekajući „RFZO-a“ 

(Neki od vas me pitaju – zašto nema crtica iz mojih čekačkih avantura po zdravstvenim institucijama? Evo zašto)

U mom životu igra se nedefinisana drama pod nazivom „Čekajući RFZO-a“. Za Godoa znamo da nikad neće doći, ali da li će meni doći, na noge, nova zdravstvena kartica, e to je pitanje vredno… 469 dinara!

Mora da je problem – u meni! I mojoj želji da dokažem kako sam kompjuterski pismen! Gord u toj želji ja sam se, ovako mlad i naivan, odlučio da se za novu zdravstvenu karticu prijavim preko portala eUprava. Dakle, da sve završim, za par minuta, uz pomoć kompjutera. I, rečeno – učinjeno. Prijavio se, otkucao šta je trebalo da se otkuca, uplatio 469 dinara kako bi mi nova zdravstvena kartica stigla na kućnu adresu… i sve to 30. novembra 2016. godine.

Tada je važilo pravilo – biće gotovo za dva meseca. Pa je rok pomeren na tri meseca. Otprilike, za ta tri meseca ništa se mudro nije dešavalo na mojoj stranici eUprave. Tamo je uredno pisalo da sam se prijavio, platio i… ništa više. Onda me je sunce ogrejalo kada se pojavio podatak da je moj predmet prosleđen gospođi toj i toj i da je rok za završetak „radova“ 7. maj tekuće godine. Super! Bolje i maj 2017, nego… neki nedefinisani datum!

Naravno, 7. maj je došao ali poštar nije zvonio dva puta. Ni tri puta. Niti je kucao na vrata. Jok. Na svu sreću, kompjuterski pismeni autor ovih redova je zahvaljujući LBO broju sa stare zdravstvene knjižice pronašao internet stranicu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja gde možete da proverite da li zdravstvena kartica proizvedena. I, znate šta? Još nije! I tako ja sada čekam RFZO-a da me obraduje. Tačnije, trebalo bi da čekam Zavod za izradu novčanica, pošto nema šta oni ne štampaju. I pare i pasoše, lične karte, pa i zdravstvene knjižice. Svejedno. Ja ću i dalje da čekam RFZO-a. I da se pitam da li im je godinu dana dovoljno. Ili, ne daj bože, malo za moju novu zdravstvenu karticu…. knjižicu… kakogod.

Za to vreme, moraću da se postaram da ostanem zdrav i prav. Ne valja se nemarno odnositi prema zdravlju, ako se već neko drugi opušteno odnosi prema parčetu plastike koje vama može da omogući da odete na pregled.

(Foto: Opusteno.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s