Ustanak (26. maj – Crtica)

piše: Ru Šavr

FAZANSKA CRTICA

Dok sam juče čekala autobus ugledah fazana. Lep, sa crvenom glavicom, zlatnim i plavim perjem. On se, pomalo, zbunjeno šetkao u travi neposredno pored stanice u periferijskom delu grada. Istina, nije baš bio preterano slobodan u tom svom kretanju i posmatranju, ali, mic po mic, ptica se približavala ljudima. Imala sam želju da je uslikam. Još, onako, odmah pored jedne velike samoposluge, delovalo je kao da beži od odeljka „delikates“. I sad imam dokaz da, osim pasa i mačaka, vrabaca, gačaka, i poneke ptičice koju gačci nisu oterali, i druge životinje obitavaju po našim gradovima.

Uvek obraduje neki tako neobičan prizor, kad primetite nešto što, navodno, ne pripada našem urbanom svetu. Taj zlatni fazanov rep popravio mi je raspoloženje. Dok sam ga fotografisala čula sam komentar „večera“. Tako je jedan momak skrenuo pažnju devojci na fazana u travi, a zatim je usledio i komentar „a pazi ovu što ga slika…“. Da, stvarno je glupo kada se neko iščuđava pojavi koja bi trebalo da bude uobičajena, pa je još i fotografiše, ali upravo je najgluplji momenat taj što je ovo toliko retka pojava da imate potrebu da je ovekovečite. I to nas ponovo dovodi do one priče o sporom ali kontinuiranom istrebljenju svega što nisu ljudi. Ne sviđa se nama da delimo beton sa drugim živim bićima. I cveće na travnjacima i po žardinjerama ne zadržava se dugo. Ne volimo mi to. A i šta će nam. Toliko smo se navikli na zidove da nam smeta sve što nije sivo. Tužno je to, ali, i dalje verujem da se može promeniti.

Dobro jutro.

(Foto: Pinterest, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s