Ustanak (30. maj – Crtica)

piše: Ru Šavr

REKLAMNA CRTICA

Svakodnevno smo okruženi reklamama. Ima ih svuda, zaskaču nas na televiziji, pilje u nas sa bilborda, o flajerima i pretrpanim sandučićima da ne govorim. Toliko ih ima da ih često više i ne zapažamo. Istini za volju, poneke i primetimo. To su, obično, one loše. Retko nas iznenadi neka originalna. Čini mi se da sve ređe kupujemo reklamirane proizvode. Ponekad se stiče utisak da tvorcima reklama više i nije toliko važno šta kažu i kako kažu, već se trude da što krupnijim slovima i upadljivošću nature svoj proizvod i njegov naziv.

No, jedna stvar mi je ipak privukla pažnju. Vrti se često tv reklama u kojoj bračni par donosi robu iz samoposluge u papirnim kesama. Iste takve kese su i na reklamnim panoima na fasadama našeg najrasprostranjenijeg lanca super-marketa kao i još jednog, inostranog, takođe prilično rasprostranjenog. Papirne kese, inače, kod nas NE POSTOJE. Neko vreme su se pojavljivale pa nestale. Ono što možemo da zaključimo je da se ovakve kese lepo slikaju, ali imamo li mi nešto od toga budući da ne možemo da ih koristimo? Tako se postavlja pitanje – da li reklama u kojoj se nešto što ne postoji reklamira kao uobičajeno i svakodnevno u Srbiji, zaista nudi nešto opipljivo ili treba a priori takvu reklamu da shvatimo kao šarenu lažu? A o šarenim lažama u pomenutim super-marketima da i ne govorim…

Dobro jutro.

(Foto: letsgokings.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s