Ustanak (6. jun – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Svakog dana pročitamo u novinama kako se strani ulagači u Srbiji ponašaju nehumano prema radnicima. Najviše zaboli to što poslodavci više ne uručuju otkaze radnicima koji se zateknu na bolovanju zbog najtežih bolesti, nego samo sačekaju da istekne ugovor o upošljavanju. Naš originalni način pridobijanja stranih investitora trpanjem para u njihove već debele džepove doveo je do toga da pojedini od njih ugovore o angažovanju produžavaju na najviše šest meseci. U slučaju da se neko razboli poslodavac strpljivo sačeka da papirima istekne rok i potom se bezbolno reši radnika koji je sprečen da radi i privređuje. Iako galamimo u stilu „gde će vam duša da otpuštate bolesne i uz to samohrane majke“ oni smireno odgovaraju da nisu prekršili zakon već je istekao ugovor o angažovanju. Nisu bolji ni naši investitori. Doduše, ima svetlih ali usamljenih primera koji daju nadu. Čitali smo pre nekoliko godina da je jedan od srpskih preduzetnika svojim radnicima dodelio kuće i stanove na beskamatni kredit od sto godina. Onda je nesrećni čovek umro, firma prodata, a novi vlasnici su tražili da radnici isplate dugovanja. Među tim vlasnicima, bio je i jedan čelnik opozicije. Takođe, jedan naš čovek, ne otkrivajući svoj identitet, ponudio je fiktivni radni odnos oboleloj radnici kojoj nije produžen ugovor zbog bolovanja. Čin vredan divljenja, naročito jer ne znamo ko je dobrotvor. Nekako to ne liči na nas, naročito ako se bavimo biznisom. Pravilo je u ovom slučaju prekršio pojedinac. Eh, da je više takvih, plemenitih i bezimenih.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s