Ustanak (7. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Čudo od žene
Znate li da, ako za doručak uzmete dve pogačice od po 20 dinara i jogurt od isto toliko, pa za ručak potrošite 128 dinara na 100 grama mesa, malo povrća i četvrt hleba, građanin ste za primer? Tako bar pišu novine pre neki dan. Naime, gospođa Snežana koja ima 67 godina i penziju od 22.000 dinara, za hranu mesečno izdvaja 10.000 dinara. Brojanjem do u dinar, za šest dana uštedi za paklicu cigara, što joj je jedini „slatki greh“. Sve ostalo je „uspešno preživljavanje“ nakon što se plate računi i lekovi. Zamislite, nije teško, vi ste Snežana; rastežete, planirate, ustručavate se, držite glavu iznad vode i za to dobijete sliku u novinama, mnogo pregleda i komentara. Lepo odlikovanje. „Čudo od žene, ne kuka!“, piše ponosni novinar.
Kome da kuka?
Dok pola Srbije živi kao bubašvaba koja je preživela nuklearni rat (kažu da može, niko ne zna kako i ne želi da testira), država kreće u boj za spas ćirilice, tako što će poreske olakšice osetiti izdavači i kompanije kojima je to pismo dominantno. Ako uskoro niko ne bude ni mogao da kupi novine skuplje od 20 din, možda će se videti koje je sve stvari država godinama zanemarivala i potiskivala u drugi plan. Kažu, ogroman deo budžeta je za socijalna davanja, pride još izjavljuju kako narod treba da se oseća neprijatno jer neće da radi, već živi od države. Isto to rade i oni koji imaju poslove po državnim preduzećima! Ali, za mnogo više para. Prostom računicom čoveka koji se klacka između „nema“ i „ima malo“, jeste da neće skupe kalorije da troši radeći, ako ga se isto plaća kao i za nerad. Tek kada se budemo klackali između „ima malo“ i „pošten trud se isplati“, biće u redu da nas teše preko medija kako je bolje nego što jeste. Doći će i to vreme, ali ako budemo „čudo od čoveka, koji kuka!“

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s