Ustanak (9. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

CIRKUSKA CRTICA

Lepo vreme deluje na sve nas – pokretljiviji smo, odlazimo u prirodu, više smo na otvorenom. Pokretljiviji su i oni koji nas teraju da na otvorenom sedimo u zatvorenom. A mi se ne bunimo. Čak i plaćamo za to zadovoljstvo. Mislim na cirkus. Moram priznati da sam na cirkus kao pojam skoro i zaboravila, pogotovu na one u klasičnom smislu sa šarenim šatorom i životinjama. Pre neki dan je jedan takav pristigao. U gradu možete čuti glasove koji, sakriveni u kolima, najavljuju cirkuske predstave. Ima i plakata i najava ovde i onde.

Pretpostavljam da će biti onih koji će iskoristiti priliku da odu na cirkusku predstavu, možda i po prvi put, ako su deca. Sigurno će biti i onih koji će, pred čadorom neverovatnih razmera, u traženju zabave dati novac i kupiti kartu. Vrlo verovatno će se diviti veštinama pojedinih atleta, iluzionista, klovnova, cirkuskih artista. I sve je lepo do onde dok se divimo ljudskim veštinama.

Ali kad u arenu uđu životinje, ma koliko sjajne, uglađene i lepe, stvari se menjaju. I tu dolazimo do razloga zašto je ova vrsta zabave sve ređa. Držanje životinja u neadekvatnim uslovima, mučenje radi dresure i izgladnjivanje radi jeftine zabave trebalo bi da su davno otišli u zaborav. S kojim pravom još uvek teramo nekoga da nam služi ne bismo li zaradili novac?

Bilo bi lepo da svi cirkusi budućnosti budu lišeni ovih divnih bića koje dresiramo sebi u korist, mučeći ih, njima na štetu. Možda će stvarno taj dan i doći, ali u Srbiji barem, još nije osvanuo.

Dobro jutro.

(Foto: Teen Vogue, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s