Ustanak (12. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

PEŠAČKA CRTICA

Odavno želim da pitam: da li je ikome stalo do šetnje kolovozom u glavnim ulicama grada u ime pešačke subote? Ako nisam dovoljno jasna, mislim na Beograd, u kome se ova ideja ostvaruje, takoreći, već decenijama. Nije da nije lepo ići sredinom ulice i ne brinuti se hoće li vas neko bubnuti u leđa i oboriti. To jeste preimućstvo, iako kratkotrajno. Ali šta kad to zadovoljstvo, posle 15 minuta prođe? Onda nas otrezni saznanje da u centralnom delu grada zapravo nema prevoza. Zamislite sad da je istovremeno i drugi deo grada zatvoren zbog opravki puteva i raznih drugih radova. Vi ste nekuda krenuli, na posao, recimo, i shvatate da nećete stići na vreme a usput ćete se i pošteno namučiti u prevozu među gomilom drugih, nervoznih i zbunjenih ljudi. Da naglasim da pešačka subota nije pravilo, već nešto što s vremena na vreme iznenadi građane.

To je ono što kvari utisak bezbrižnosti koji bi da se nametne, a ne može. Jer, činjenica je da stvari imaju sasvim suprotan efeket. Kad vide da će ponovo da pešače do raznih destinacija u gradu na kojima žele da što-šta obave, ljudi se nerviraju i nije im do tog iznuđenog „dobročinstva“.

Mnogo šta tu nije kako treba. Odavno smo konstatovali da su ulice našeg grada nedovoljno široke da prime sav saobraćaj koji ide glavnim trasama. Ali, kao da se zaboravlja da ovaj grad sada ima oko 3 miliona stanovnika. Mogućnost šetnje po kolovozu možda i nije tako primamljiva kao što izgleda, ako se uporedi sa gubitkom vremena i živaca zbog neobavljenih poslova.

Dobro jutro.

(Foto: Pinterest, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s