Ustanak (16. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Kako biti srećan u Srbiji?

Ako je pitanje sreće i geografski uslovljeno, gde je Srbija na toj mapi sveta? Naslušali smo se raznoraznih istraživanja koja to dijagnostikuju. Uglavnom ne uspevamo da anketarima slažemo dovoljno i kažemo da smo srećni kao oni na pacifičkim ostrvima. Bore od smeha vidljive su na licima malih plemena Amazonije, gde nema televizije, dnevne štampe, poreza i čekanja penzije. Oni imaju svoje dnevne izazove, a mi svoje. Razlika je ogromna, a suštinski u motivaciji zbog koje uopšte išta radimo. Biti srećan nije dar, to je postignuće, kažu silni takozvani životni treneri „lajfkoučeri“. Sreća se stvara, osvaja, upija, traži, gubi, nalazi ponovo, kao i štošta drugo u životu. Ovako ukalupljeni u identitet koji nam se i rođenjem i boravkom u jednoj sredini oblikovao, na sam pojam sreće odmahujemo glavom. Ma, samo da se preživi, kakvo uživanje! – ove reči čućete često. Ako znate šta vas čini srećnim, to je već nešto. Ako je baš baš želimo, u nekom kutku sveta ili uma ćemo je i ostvariti. Vidimo da je Srbija u isto vreme i teški baksuz i sreća. Zato i ona treba još da se „postigne“. A da vi ne čekate nju, postižite svoje. Negde može. Ako ne može, moći će. Ove redove ni ne čitaju oni koji sreću traže u odborima, upravama, poslaničkim imunitetima i mutnim dogovorima na tuđu štetu. Naše parole mogu tu i tamo da se čuju i dopru daleko, glasovi se tu i tamo čuju. Ali, toliko smo izmoreni kratkoročnim naporima da „šumu od drveća ne vidimo“. Često i pomislimo da nema smisla pričati o sreći u ovakvom svetu, zar ne? Onda će biti da smo malo pustili da nam tuđe ambicije postanu sopstvene. Da li će sreća biti u ovom sistemu ili van njega, isto je delom pitanje – sreće. Ili slučajnosti, kako hoćete. Probuditi se bez starog hroničnog bola, po prvi put, taj je trenutak. U potpunoj tišini popiti kafu ili čaj, pre nego što počne centrifuga dana. Saditi cveće pa ga po prvi put omirisati. Ne razmišljati puno o novcu. E, tu smo! Novac nije ni izmišljen da bi davao sreću nego da bi cenio vrednost nekog dobra. Nikad ga dovoljno! Ipak, lepši je dan kada to kažete za sreću – toliko je imam, nikad dovoljno! Ovo je za lakše buđenje, idemo polako da osvajamo još jedan, mali a možda i veliki dan.
Dobro jutro!

(Foto: PC Wall Art, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s