Ustanak (21. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

ČOVEČNA CRTICA

Govoreći na televiziji pre neki dan o razvojnim problemima mladih i vaspitavanju dece, profesor dr Svetomir Bojanin, jedan od utemeljivača neuropsihologije kod nas, rekao je nešto jako važno. Imala sma potrebu da se time pozabavim. Na pitanje voditeljke kakva je razlika između privatnog i profesionalnog odnosa među ljudima, zatim uloga koje čovek ima kao roditelj, sa jedne strane, prijatelj ili kolega sa druge, profesor Bojanin rekao je nešto jednostavno – važno je nastupati kao dobar čovek. Nije toliko bitno koja uloga je u pitanju.

Ova jednostavna formula deluje kao nešto što se podrazumeva, ali ako se malo udubimo u suštinu, ili se prisetimo raznih situacija iz života, moramo da priznamo da se ova tako očigledna istina ni iz daleka ne ostvaruje automatski u praksi. Kad smo na zvaničnom mestu, u bilo kojoj struci, često zaboravljamo tu jednostavnu logiku da je biti čovek sve što nam je potrebno. Nažalost, pitanje čovečnosti često ide u drugi plan i tamo gde nam se čini da je to nemoguće. Pozivamo se na profesiju i odgurujemo jedni druge, vređamo se i ne poštujemo – sve u ime raznih zakona, struke ili reda. Neke jednostavne i očigledne istine nam izmiču, iako nas zaboli kad se drugi prema nama ponašaju s visine.

Zato neka i ova crtica bude podsećanje da smo potrebni jedni drugima i kao ljudi, a ne samo kao profesori, lekari ili funkcioneri. Biti ljubazan prema drugima i primati ljubaznost – to je najlepši jezik koji svi razumemo.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s