Ustanak (27. jun – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

E, moja e-upravo 

Konačno je došao i taj dan! Dobio sam svoju zdravstvenu karticu! Parče plastike, koju sam čekao nekih osam meseci!

Zašto sam onda iznenađen. Zašto sam onda kukao već na tu temu u jednoj od ranijih crtica? Pa, zato što sam s vremena na vreme proveravao sajt RFZO-a na kojem je postavljena opcija da uz pomoć vašeg LBO broja proverite da li je kartica napravljena. I tu sam uredno dobijao informaciju da – „nije“. Po principu „ne budi lenj“, ukucao sam taj broj i sada, kada je kartica stigla. I, na moje iznenađenje, i dalje isti odgovor – vaša kartica nije napravljena!

Sajt RFZO-a vam daje još jednu interesantnu opciju. Da proverite da li vam se uplaćuje doprinos za zdravstveno osiguranje. Samo otkucate već pomenuti LBO i broj zdravstvene isprave. U mom slučaju program je pokazao da sam „pokriven“ do 31.12.2013. godine!? Ono što je interesantno je da mi je doprinos i kasnije uplaćivan, za šta imam i potvrdu na papiru, a i bez problema sam prolazio „šaltersku“ kontrolu u zdravstvenim ustanovama.

I sve ovo stiže u vreme informacije da se ukida e-uprava. Šta, doduše, to tačno znači za elektronski život vezano za vladine institucije, ostaje da se vidi. Na primeru RFZO-a očigledno da nešto mora da se uradi – sistem za pomoć građana je postavljen, samo što on više unosi zabunu nego što stvarno pomaže.

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s