Ustanak (28. jun – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Vidovdan je veliki praznik koji nam uvek budi sećanja na istoriju. Po njemu pamtimo Boj na Kosovu, Sarajevski atentat, Versajski sporazum, Vidovdanski ustav, Gazimestan 1989. godine, izručenje Miloševića Hagu, i mnogo nepobrojanih događaja koji su sudbinski uticali na položaj običnog naroda. Međutim, i pored pouka učiteljice života mi se i dalje na Vidovdan bavimo istorijom. Budućnost kao da zapostavljamo analizirajući neveselu sadašnjost. Kako prolaze dani, meseci i godine – tako umanjujemo značaj ostavštine predaka i borimo se sa ćudima današnjice i strahovima koje ona nosi. Šta danas najviše može da obraduje ili oneveseli običnog čoveka u Srbiji? Gubitak posla, ili zaposlenje? Brak, ili razvod? Evropa ili Istok? Ima dilema koje nam se svakodnevno predstavljaju kao pitanje života ili smrti a u stvari – sve se svodi na brigu kako izdržati do prvog u mesecu. Jesu li tako i naši stari razmišljali? Oni su imali sreću da nemaju ono što mi imamo danas, pa im je život bio teži, ali jednostavniji. Bez pametnih tehnologija i savršenih spravica oni su do rešenja za probleme stizali jednostavno, sabirajući dva i dva. Ili mač, ili plug – druge nije bilo. Šta to nama danas može da znači? Svakako ne da se vraćamo nazad, ali ni da budućnost posmtramo kroz šareno staklo koje nam svakodnevno postavljaju preko raznih medija. To šarenilo preko sive stvarnosti lako dovede do opšte apatije. U nju upadamo korak po korak, kao žaba koju kuvaju uz lagano zagrevanje. Sve što leti nije ptica, a sve što neko javno zbori ne mora da bude istina. Možda namVidovdan otvori oči pa napokon prazne priče zamenimo pravim delima. O nedelima, neki drugi put. Čak i svetla prošlost nam je uvek kratko sijala.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s