Ustanak (29. jun – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Dnevna politika je kao cene tokom hiperinflacije. Dobar dan, pošto je hleb? Milijardu! Dajte mi dva. Izvolite, tri milijarde? Kako tri milijarde za dva hleba kad je jedan samo milijardu? Pa, već je poskupeo. Dobro, evo tri milijarde. Dodajte još jednu, hleb sada košta dve milijarde. A da Vam ipak dam pet milijardi dok ga stavljate u kesu? Ne, dajte šest da sve bude u dinar tačno. Šalu na stranu, preterujem, ali u Srbiji je sve moguće. Samo kod nas se giganti privrednog razvoja suočavaju, zamislite, sa štrajkovima. Zapeli tamo neki njihovi radnici da traže isplatu prekovremenog rada, troškova prevoza u vreme kada dolaze na posao po hitnom pozivu i slično. Zaklinjali smo se u strane investicije i veliki broj novih radnih mesta, a dočekali da nam armija ljudi radi za oko 200 evra mesečno i bude srećna što je isplata zarada tačna u dan. Najave da će nam digitalizacija doneti progres potiru se komentarima da danas mnogi ni kanalizaciju nemaju. Prepucavanja vlade u najavi s jedne, i nejake opozicije s druge strane, svode se na dokazivanja dela i nedela. Iz Kragujevca stiže vest da grad može svakog trenutka da proglasi bankrot, a sa druge strane dičimo se slobodom koju smo osvojili vlastitim snagama bez pomoći stranih sila. Pa hajde da pokušamo i da progres obezbedimo ne oslanjajući se na strance, ako je to moguće. Verujem da ćemo dobiti premijerku koja obećava, ali i uz njen izbor krenule su i pošalice u vezi sa političkim dogovaranjima u vidu SMS poruka. Kratke, britke i surove sličice iz miljea koji se odavno odvojio od običnog sveta mogu da nas na kratko zabave ali sve ipak poseća na jagmu iz srednjeg veka kada se za vlast činilo sve a igranka oko prestola bila nalik kolu Moravac. Dva napred, pa jedan nazad, pa obrnuto i tako dok ne popadamo s nogu. Živela nama naša lepa Srbija, daće bog da će nas sve nadživeti, ali voleo bih da živimo malo i mi, obični. Politički smo odavno nezavisni jer od nas ništa ne zavisi dok čekamo da nas pozovu na dogovor na kome će biti onako kako „oni“ kažu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s