Ustanak (30. jun – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

Ulje je na vodi

Na svega petnaestak kilometara od centra Beograda, nedaleko od Pupinovog mosta, krije se prava oaza prirode – Beljarica, poznata još i kao Crvenka ili Balaton. Zbog guste šume, rukavaca, bara i raznoraznog biljnog i životinjskog sveta, ovaj deo Borče je dobio nadimak „beogradska Amazonija“ i ovih dana je glavna tema peticije koja kruži društvenim mrežama. Peticija skreće pažnju na vrednost ove prirodne oaze i veliku štetu koja bi nastala ukoliko bi, kao što je prošle godine najavljeno, baš tu bila izgrađena nova luka Beograda. Iako ju je potpisalo nekoliko hiljada ljudi, ona je gradskom odlukom o Strategiji razvoja Beograda do 2021. godine, obesmislena. Nacrt strategije je usvojen, a nije dat javnosti na uvid. Namena Beljarice ovim je prepuštena „da vidimo u vestima“ kad krene da se gradi i menja.

Inače, Zavod za zaštitu prirode Srbije predložio je „Forland leve obale Dunava u Beogradu“ za zaštitu pre nekoliko godina. Predlog se našao na dnevnom redu Skupštine grada 2015, ali je povučen pre nego što je do glasanja i došlo. Godinu dana kasnije, najavljeno je da će se baš tu, na najvrednijih 900 hektara Beljarice, gradini novo pristanište, višestruko veće nego ovo koje Beograd ima danas. Ekolozi su odmah upozorili da bi to moglo da ima nepopravljive posledice. Međutim, ipak je odlučeno da ovo područje nije zaštićeno, već kapitalistički potencijal za trgovačku i komercijalnu luku. Svetski, to je mesto gde hoćemo da budemo! Oni koji su za napredak ove zemlje, tržne centre, spektakle na i van televizije, za hiljade lokalnih festivala i “jada”, za radna mesta (ona jeftina a snažna), odmahuju rukom ekolozima i urbanistima.

Ovo područje je deo ekološke mreže od međunarodnog značaja. Samo u poslednjih nekoliko godina, ovde je zabeleženo 136 vrsta ptica, od toga 108 strogo zaštićenih. Tu imamo i tri, četiri gnezda najvećeg orla u Evropi, belorepana, a nailazili smo i na crne rode. Pored toga, ovde možete naići na vidre, šakale, kune zlatice i belice, divlje svinje, nutrije i mnoge druge vrste. Takođe, ovo je plavna zona Dunava, što znači da prilikom svake poplave baš ovo područje prima višak vode i ublažava visinu plavnog talasa u celom Beogradu. Ovako priča ornitolog Dragan Simić, jedan od onih koji se angažuju za očuvanje Beljarice.

A u međuvremenu – Ulje je na vodi i brod večeras dobija luku. Lepe su i devojke u letnjim haljinama. Sve je lepo, gradi se u širinu i visinu. A gde će nas to odvesti, širina i visina… pa, rimuje se.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s