Ustanak (4. juli – Crtica)

Piše: Ru Šavr

LAŽLJIVA CRTICA

Jeste da smo o laganju već govorili, ali toliko je izbegavanje istine kod nas rado viđen sport da neće smetati ako ga pomenemo opet. Pitam vas ovog ranog jutra, zašto tako lako izgovaramo male svakodnevne laži? Ponekad one kao da se očekuju i podrazumevaju, jer mi ne reagujemo na njih. Kao, hajde, recite mi da je pecivo sveže, ili jagode slatke i da ih ima tačno kilogram, pa da ih kupim. Nekad uhvatrim sebe kako, ne verujući prodavcu, ipak čekam da me ubedi da je sve u redu. Mislim u sebi: Da završimo s formalnostima oko pitanja i odgovora, pa da platim. Naravno da „komšinicu“ uveravaju, shodno očekivanjima, da je sve baš kao što želi. „Komšinica“ završava kupovinu i kod kuće se, naravno, uverava da je sve suprotno od onoga što je rečeno. Da li zaista moramo da prihvatamo ovu igru? Bilo bi lepo nekad učestvovati u poštenoj kupoprodaji. Istina, ima i toga, tu i tamo nije da nema, ali tvrdim da smo se na laži navikli i kao da nam više ne smetaju. Jer ako se nismo navikli, zašto onda drugačije ne reagujemo? Možda pravimo razliku između malih i velikih laži ili mislimo – nema veze što me prodavac vara, samo neka me neko bitniji ne vara i slično. Tako ispada da je kod nas trgovina neraskidivo vezana za male ili velike prevare. To je, takoreći, prihvaćena stvar. A da li mora tako? Zar nije dovoljno što je sve skupo? Zbog čega onda treba još i krasti i lagati uz to?

Mislim da samo zaboravljamo kolika je zapravo snaga potrošača, odnosno kupca. Mislite o tome.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s