Ustanak (10. jul – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Na današnji dan, rođen je u Smiljanu, Nikola TESLA. Veliki pronalazač, svoju sreću je pronalazio u učenju, stvaranju i kreiranju pronalazaka koji su menjali svet. Ono što je bio mrak, on je pretvorio u svetlost. Dah je pretvorio u zvuk i preneo na daljinu, a omogućio nam je da se mnogo toga pokreće i zamenjuje nas zahvaljujući magnetima i kalemima. Munje i gromovi bili su njegov izazov i inspiracija. Zato se i igrao njima, kao da je malo dete. Njegov značaj je nepotrebno isticati u trenutku kada naš život zavisi u mnogome od struje koju je izumeo. Iako stalno kukamo na račune, ne pomišljamo koliko nam je, samo jedan u nizu Teslinih izuma, olakšao živote. U stara vremena, kuvalo se na ognjištu, povrće i voće čuvalo u trapu, prevozilo zapregom, osvetljavalo voskom ili lojem. Moderne komunikacije svodile su se na dozivanje s brda na brdo. A danas je u svetu sve zasnovano na nekom od Teslinih epohalnih otkrića. Da ga nije bilo, da se nije rodio, kako bi svet danas funkcionisao? Da li bi zbog toga bilo manje neprilika? Ko bi danas čekao da se pojavi genije kakav je bio on? Svet mu odaje priznanje, koristi mnoge od njegovih patenata do kojih su došli oni koji su mu bili bliski u poslednjim danima siromaštva. Teorija zavere je da se ova vrućina, ekstremna hladnoća ili cunami, pojavljuju zahvaljujući eksperimentima koji nalikuju Teslinim. A nama, balkancima je lako da poverujemo u sve to, jer i posle toliko decenija od smrti velikana vodimo bitku za istinu o tome ko je on bio: Srbin, Hrvat, ili možda Crnogorac… Zato naš progres i jeste stao sa poslednjom postavljenom banderom za struju.

Dobro jutro!

(Foto: Wikipedia)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s