Ustanak (17. jul -Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

Obeleživač za knjige od hiljadu dinara!

Devojka sedi u autobusu i čita. Knjigu. Diže pogled sa stranice, ogleda se oko sebe i shvata da treba uskoro da siđe. I pre nego što zatvori knjigu, i ubaci je u svoj ranac, uredno stavlja obeleživač na stranici gde je prekinula čitanje – vredan tačno hiljadu dinara!

Glavno pitanje u ovom trenutku je – kako to sad pa ja znam da toliko vredi njen obeleživač? Obično su to komadi papira, koji, skuplji ili ne, posluže svojoj svrsi. I ovaj njen „obeleživač“ je paprini – ali reč je o novčanici od hiljadu dinara! Eto, tako znam.

Iako će nekom da sve to izgleda kao prilično „bahata“ ideja, zapravo je, možda, prilično genijalna. Zašto? Zato što novčanica glumi obeleživač za knjigu, a sama knjiga glumi – novčanik! Pošto je reč o jednom podebljem delu, malo teže da će neko neopaženo uspeti da vam je izvuče iz ranca! A i koji bi to lopov pokušavao da pronađe novčanicu od hiljadu dinara između zatvorenih korica knjige.

Dakle, sistem „dva u jedan“! Moguće da je taj „obeleživač“ nekada i manje vredan. No, to nije problem. Poslužiće svrsi. Problemi možda samo nastanu kada se novčanica rasitni i za kusur ostanu samo metalni novčići. Šta onda – zna samo devojka koja je smislila ovakav obeleživač za knjige.

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s