Ustanak (18. juli – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Mogu nama da pričaju političari šta god hoće, mogu da nas ubeđuju da živimo bolje, ništa im ne verujemo koliko god se oni upinjali da nas u te tvrdnje uvere. Međutim, ipak za nijansu živimo bolje nego u aprilu, recimo. Dovoljno je samo da odete do najbliže menjačnice, usput proverite arhivu vesti o kursu dinara u odnosu na strane valute, i – sve će vam biti jasno. Naš novčanik je puniji za četiri dinara prema evru jer je za toliko jači u odnosu na pre. Odmah su se u medijima zbog vrednosti dinara koja je „istorijski“ najveća od početka godine oglasili ekonomisti. Oni tvrde da je ovo sve privremeno, i da su za sve krivi gastarbajteri. Onda su zakukali naši srećni sunarodnici koji rade za strane kompanije i platu dobijaju u evrima. I njima nije pravo da jača dinar. Takođe, i banke su zakukale upućujući šarene objave sa ponudom kredita po nikad povoljnijim kamatama. Pošto smo se refinansirali ko zna koliko puta do sada, više i ne možemo tako lako da pristupimo tim „jeftinim“ parama, ali ništa za to. Banke su najavile da će nam uvesti više cene svojih usluga. Ni manje ni više nego i celih 40 odsto. Šta sad da radimo? Treba li da molimo guvernerku da obara kurs, da nam ovo jačanje dinara ne bi došlo kao puštanje balona nad logorsku vatru? Ili da sačekamo da svi oni koji su otišli iz Srbije, pa su se sada vratili puni para, iste potroše i tako obezvrede dinar? Ja bih da ipak iskoristimo sve što je moguće tokom ovog perioda jakog dinara, pokupujemo sve što se može pokupovati makar stizalo iz uvoza i bilo „evropski otpad“. Uostalom, zar nismo jasno, glasno i oštro zapretili Evropljanima da nećemo više verovati njihovim obećanjima? I neka smo im zapretili. Sad, neka se puše dok naš dinar divlja i preti njihovom klimavom evru. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s