Ustanak (27. jul -Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Most preko Save iz 1942. godine, koji je slavu stekao krajem sedamdesetih zahvaljujući istoimenoj epizodi serije „Povratak otpisanih“ definitvino je otpisan. Poznato je da je u to vreme, zahvaljujući lokaciji koja se prirodno naslanja na Lastinu i BAS-ovu stanicu, bio kultno mesto za fotografisanje putnika i turista koji su obilazili prestonicu tadašnje Jugoslavije. Čak je početkom osamdesetih bilo u modi snimanje muzičkih spotova na njemu ili sa njim u pozadini. Došlo je vreme da se Tramvajski most preseli na drugu lokaciju a na njegovo mesto bude izgrađen savremeniji koji će moći da isprati potrebe novog Beograda na vodi. Građani su pozvani da glasaju gde bi to želeli da most bude premešten i postane eksponat i sada već sa olakšanjem možemo da primetimo da ipak neće otići u Visoku peć u Smederevo, već možda na Adu Huju, možda Lido, Novi Beograd, Adu Ciganliju, ili na neko drugo mesto. Opraštamo se od legende ali je ipak smeštamo u neku fijoku koju ćemo povremeno izvlačiti kad se uželimo romantike i našim duhom zavlada sećanje na neke bivše ljubavi, razočaranja ili radosti. Mostovi koji spajaju zaslužuju da ih večno pamtimo, zato požurite da napravite koji selfi dok je ovaj već, takoreći bivši, još uvek tu, na staroj lokaciji. Lastina stanica se seli, i BAS će za njom, odlazi most, a šta nam ostaje? Ostaje srećom reka Sava kao nemi svedok novog doba progresa koji je za sada samo u najavi. Nju teško da možemo da preselimo u neki ćošak ako to ona sama ne odluči. Eto još jednog dokaza da nismo mađioničari.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s