Ustanak (31. jul – Crtica)

piše: Ru Šavr

Jedan moj poznanik je pre izvesnog vremena pao u depresiju. Problemi stisli sa svih strana, naporan rad za skromnu platu, nerešeno emotivno pitanje, neizvesna budućnost. Ukratko, naša tipična situacija. Ona zbog koje nam je nacija apatična. Ona zbog koje još od pre 15 godina stručnjaci smatraju da smo nacija na vinjaku i bensedinima a ta tvrdnja ostaje nepromenjena i dalje.

No, da se vratimo na njega. Taj problem s poslom je bio najgori. Ima ugovor na određeno. Skromna, vrlo skromna zarada koja, doduše, stiže redovno ali je nedovoljna da se mesec izgura do kraja, što ga tera da još uvek živi s roditeljima iako je prešao 40-tu. To ume da ubija u pojam, pogotovu kada vidiš da neki drugi mogu bolje. Mada, većina njegovih poznanika nema ni to što i on. Ili nemaju posao uopšte ili im je zarada još manja, a sve ih je više koji bivaju izloženi mobingu na poslu. Mobingu najrazličitije vrste, što ni njega nije zaobišlo. Zbog loših uslova, kolege sa kojima radi sve češće daju otkaz a gazda ne zapošljava nove, ali ni ne smanjuje obim rada. Zaposleni trpe u nadi da će im novonastala situacija makar malo povisiti zaradu, ali se to ne dešava. I onda nastupa sezona godišnjih odmora. Svi hoće da se odmore i to, onako, psihofizički sa akcentom na ovo prvo. Makar nigde ne otputovali, samo malo da se opuste i ne gledaju kancelariju. No, u sezoni odmora jako je teško dozvoliti radniku da izostane s posla jer već neko fali, a malo ih je i inače. I tako ovaj moj poznanik konačno sasvim počinje da gubi zdravlje, ne spava, ne jede, gubi nadu. Apatija, noćne more, crne misli. I konačno odlazak kod lekara. Lekar insistira da ovaj uzme godišnji odmor, ali, to nije izvodljivo. Lekar zatim piše rešenje za bolovanje zbog opšte iscrpljenosti organizma, te ovaj ipak od poslodavca dobija sedam slobodnih dana. On više uopšte ne izlazi iz kuće. Bližnji su uplašeni i teraju ga da izađe, makar na silu. Napolje, negde, ako je moguće, među ljude, gde je živo i svetlo. Recimo u tržni centar.

Svog prijatelja više neću pominjati, ali jedan sličan primer nedavno je iskorišćen kao ilustracija za neposlušnost radnika. Kako je mogao da ide u T.C. ako ima depresiju? O tome možete čitati u jednim stranim novinama koje se često citiraju u poslednje vreme.

Inače, šta biste vi radili na mestu mog prijatelja?

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s