Ustanak (4. avgust – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Crtica 65+ (ali ne o celzijusima)

Sve što nama, koji imamo ispod 65 godina i manje-više smo zdravi, ume da bude teško, starijima je još teže. Vrućine, fizičko naprezanje, nošenje kesa iz prodavnice, čekanje u redovima, rastezanje para na mesečnom nivou, pa još i čuvanje unuka i pomaganje deci.
Ne, nije nikakav Svetski dan penzionera. Nije nikakav Svetski dan solidarnosti. To su ionako uglavnom datumi koji ništa posebno ne znače, sem kao povod novinarima za neke „razbibriga“ teme, da vam pravo kažem. Povod je nešto što znači starijima, a to je postojanje raznih servisa i usluga namenjenih penzionerima. Naravno da je dobro ako možete da ostvarite popust u apoteci, domu zdravlja, ili možda za časove plesa ili odlazak na izlet. Odlično je ako postoje hausmajstori koji daju popuste starijima. Ima takvih udruženja po Srbiji koja izlaze u susret penzionerima, u partnerstvu sa firmama raznih delatnosti. Kao što „dete podiže celo selo“, rekla bih i da to dete koje jednom ostari, životnim iskustvom vraća zajednici, a ona mu pomaže na razne načine. Svi mi jesmo s vremena na vreme nervozni, bez strpljenja za potrebe nepoznatih ljudi. Često i naša pomoć prođe bez ijednog hvala, a onda nam dođe da samo ćutimo i u se i u svoje kljuse do kraja života. Ipak, kada se zahvalnost očita u očima i osmehu drugog čoveka, dovoljno je da srce bude puno. Niko od nas nije dužan da nekome pomogne niti da se zahvali za pomoć. Zamislite kada toga uopšte ne bi bilo!
Penzioneri se ne probude jednostavno jednog dana i obuku uniformu penzionera, sa džepovima punim cunje za golubove i kesama – ako će sedeti napolju, pa da podmetnu. Prosto, jednog meseca plata, sledećeg penzija. Nije ni sa platom lako, zna se. Materijalnu podršku i treba da pružaju zdrave državne institucije. Ali, mi smo ti koji će možda čak i mastan vic podeliti sa lokalnim 65+ mangupima. Poneti im cegere na drugi sprat, jer ne vole da čekaju liftove. Ponuditi bolje mesto za stajanje u prepunom prevozu. Ispod tmurnih lica starih, svako krije svoju priču, mnoge su beskrajno zanimljive i mogu popuniti delić slagalice u vašoj glavi, pa čak i započeti novu. Ja više nemam bake i deke. Mnogi nemaju. Ali imamo celo selo.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s