Ustanak (7. avgust – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Šta je Srbijo, zemljo moja mila? Malo si se zatresla zbog vojnih vežbi i žena u vojsci? Mnogo si se uzburkala oko nečega što smo imali u Titovo vreme a zvalo se ili predvojnička obuka ili Odbrana i zaštita. I danas ne bi škodilo obnavljanje nekadašnjih znanja i veština, za svaki slučaj, pa makar brojali i samo koju godinu manje od pedeset. Sve je to još uvek nagađanje, predlog, nazovi javna rasprava, a društvene mreže će da eksplodiraju od komentara emancipovanih žena koje neće da ratuju protiv možda slatkih mladića na suprotnoj strani, ili, ako se desi da im slučajno u žaru bitke pukne nokat, pa onda ako dva sata provedu kod frizera a neka tamo kapetanica naredi stavljanje šlema na glavu. Pustimo prazno kucanje po tastaturi, okrenimo se jedinstvenim, a opet velikim delima. Jedno od njih, tokom ovog vrelog leta stvara mlada učiteljica na Novom Beogradu. Ona je okupila nekoliko svojih prijatelja, sa sve suprugom pride, i svojim budućim učenicima, prvacima, od učionice pravi veoma lep i moderan prostor. Bez donacija, pomoći institucija ili građana – samo uz entuzijazam i vlastite pare. Njeno ime je Tanja Krsmanović, pa ne bi bilo loše da ga upamtimo. Ako pamtimo tamo neku Milevu Varburg, što ne bi upamtili i nju? Ona je svojim radom, željom da svoje đake dočeka u prostoru dostojnom malog čoveka, dokazala da je odbrana zemlje danas i krečenje zidova, bojenje table ili kačenje šarenih zavesa. Bravo za učiteljicu Tanju, kad bi imali još više takvih kao što je ona ne bi ni stigli da se bavimo nekim manje važnim temama makar bile i patriotsko-odbrambene. Dobro jutro, Srbijo!

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s