Ustanak (1. septembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Jeste Švedska daleko, ali je tamo ipak, standard. U Srbiji počinje škola, već je valjda sve nabavljeno, plaćeno, skupljen harač od najbliže familije za trošak školarca, a i učiteljica Tanja Krsmanović odložila je četke i metle i dočekuje svoje prvake u renoviranoj učionici na Novom Beogradu. Sećate se da je ona letos organizovala radove kojima će svojoj prvoj generaciji učenika obezbediti što bolje uslove za učenje. Kakve veze sve pobrojano ima sa državom Švedskom? Ima veze, jer je tamo sve drugačije nego u Srbiji, pa i na Balkanu. Učenici u toj zemlji, u školi odmah dobiju besplatno knjige, računarsku opremu, dva obroka, a oni iz inostranstva i časove maternjeg jezika na koje ih voze o državnom trošku ako treba i taksijem. Pre četvrt veka ova zemlja je uvela vaučere za školovanje, pa svako ima pravo da bira gde će i za koji iznos para da obezbedi školovanje. Veći je broj učenika u privatnim školama, jer su praktično besplatne. One su u obavezi da sve svoje troškove sažmu u vrednost tog vaučera države bez prava na dodatne troškove koje bi podmirivali roditelji učenika. Sve to dovelo je do jače konkurencije koja obezbeđuje odlično obučene i obrazovane Šveđane svejedno gde su diplomirali. Školski sistem je u odgovornosti lokalne samouprave i najveći deo troškova obrazovnog sistema finansira se iz lokalnih poreza. To znači i viši nivo svesti tamošnjih preduzetnika koji svesno plaćaju porez da bi njihova deca živela bolje u svakom smislu. Daleko je Švedska, a Srbija još dalje od ovog ideala. Mada, prvi korak je učinjen. Već pomenuta učiteljica Tanja nas je oduševila što je sredila đačku učionicu a da to roditelje njenih prvaka nije koštalo ništa. Nije ni državu, koja za razliku od Švedske u kojoj se za obrazovanje troši skoro tri hiljade evra po stanovniku, ulaže statistički bar deset puta manje, u najboljem slučaju. Definitivno nam nedostaje više para ali i volontera koji će kao učiteljica Tanja Krsmanović animirati okolinu idejama kojima će polako menjati okruženje ali i naš prosvetni sistem. Pare će već stići, jednom. Treba samo da naučimo kako da ih namaknemo.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s