Ustanak (8. septembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

Nove lampe za stare

Balkan kao bure baruta, dobro je znana fraza. Podzemnim rovovima ispod vidika s jedne, ili diplomatskim igrama na vidiku s druge strane, na sve načine bili smo svađani i mireni. Kada je reč o međusobnoj zvaničnoj komunikaciji, među nama i susedima meri se svaki treptaj oka političara, da li je mislio to kad je rekao i šta li je mislio kad nije rekao. Hoće li doći, zašto neće, da li je pozvan, i zašto nije. Sve to se gomila u svačijem dvorištu kao gomila starih, pozajmljenih, a nikad vraćenih čekića, eksera, kosilica, ašova, prozorskih okana, metli, žica i novina. Kad god se o tu gomilu beskorisnog đubreta neko saplete, krš kreće da pravi buku i shvatamo da nam zapravo jako bode oči. Svakog dana. Zašto neko jednom ne pokupi tu gomilu? Gde ćemo sa njom? Ma, neka je, ima tu svega korisnog, evo i komšija održava poveće brdo gluposti u svome dvorištu.
Tako vam je i sa diplomatijom na Balkanu, skoro odvajkada. A mediji, kao sakupljači sekundarnih sirovina, daju na razglas po celom komšiluku da sakupljaju otpad. Rado će ga odneti, pa staviti na novu gomilu. Prodati, ako je sreće. Samo da ih ne uhvate ovaj put.
Zar nije lepše da o tome, bar malo, ne razmišljamo? Da navučemo zavese na prozore, i ne gledamo tu gomilu protestnih noti, busanja u prazno, stavljanja pa sklanjanja natpisa, odmeravanja pogodnih razvoja tržišta, „samo da je dijaloga, ali mi smo sve učinili“? Naravno da je teško i svi akteri kojih možete da se setite otežavaju još više bilo kakav izgled gašenja požara ovde. Nije rešenje ni da se odselimo, pa da ne razmišljamo o toj gomili svega u dvorištu. Ako vam smrdi od komšije, mora da i njemu vaše smrdi. Ali, onaj ko nam i ukazuje na sve to loše iz tuđeg dvorišta, usput trpa novih drangulija i u naše. Njihovo tumačenje nije bitnije od onog kako se svi mi osećamo, zaista. Daj da budemo glasniji od lažnih miritelja!

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s