Ustanak (22. septembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Deca nam hvala bogu više nisu nemirna, već su hiper-aktivna. Nema više bezobrazne i nevaspitane dece. Sada su to individualci sa stavom! Nasilna deca koja zavode neki svoj red i zakon u školi povremeno napune naslovne strane novina, a nije izuzetak da i nastavnici svojim (ne)delima pariraju svojim učenicima. Ako je ova država ozbiljna, onda ćemo reći „doviđenja“ zabijanju glave u pesak sistemskim problemima koji nam urušavaju kompletan sistem obrazovanja zahvaljujući i nesavesnim roditeljima, nastavnicima i učenicima. Ministar prosvete kaže da se očekuje da prema novim zakonskim odredbama koje menjaju mnogo toga, stignu i odgovarajuće sankcije za izazivače problema. Dakle, to je taj početak značajnih promena u školskom sistemu. Preventiva je, saglasni smo sa nadležnima, sigurno bolja varijanta od sankcionisanja i rad na tome mora biti daleko intenzivniji. Ali, ako se od nečega počinje, hajde neka to budu mali ali sigurni koraci. Red, mir i zakon, čuvaće za početak, strah od kazni. To imaju u vidu zakonodavci kad predlažu da se novčano kažnjava svako odstupanje od propisanog ponašanja u školi za sve učesnike obrazovonog procesa. Ne može se od zakona očekivati da baš sve reši u roku od godinu dana, toga smo svi svesni. Ali, zamislite da se deca potuku u školi, pozovu vas iz Suda i saopšte kao roditelju deteta koje se potuklo ili načinilo štetu na školskoj imovini, na primer, da treba da platite kaznu, a vi nemate para. Ništa, odradićete društveno koristan rad u vrednosti kazne i nema izvlačenja. Ionako vape škole za krečenjem, uređenjem dvorišta, farbanjem ograda, uređenjem terena, pa posle neka se tuku junoše dok mame i tate plaćaju radom njihovu bahatost. Ništa još nije konačno poznato, samo možemo da nagađamo šta je to što nas čeka, tek važno je da se nešto pokrenulo. Ako je uređeno ono što je neprihvatljivo, lako ga je promeniti. Ali, ako nema regulative onda uzalud kuknjava nad propašću školstva. Regulativa u vezi sa postizanjem očekivanih rezlutata u obrazovanju tek predstoji. „Tek ćemo se ćerati“.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s