Ustanak (26. septembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Jedan oglas, nedavno objavljen, veoma je zaintrigirao javnost u Srbiji. Naime, jedna baka, vlasnica salonca u centru Beograda, poziva jednu studentkinju da joj besplatno ustupi smeštaj tokom studiranja. Ne mora ništa da plaća, može da uči do mile volje, vodi društveni život, ne mora da čisti i pegla, treba samo da bude tu. Baka se nada da će joj se javiti devojka koja studira medicinu, mada to nije uslov. Poželjno je da ima vremena da svakog dana bar popiju kafu i ispričaju se. Šta nam to ukazuje? Prvo, da su bakini naslednici verovatno zauzeti da joj prave društvo svakog dana. Drugo, kako je to moguće? Zar posle svih životnih radosti, odricanja, ili žrtve, vlastita deca mogu tek tako da se okrenu leđa i odu? Mogu, naravno. Izgovor je brz život, borba za preživljavanje, konstantni umor i fizički ali i psihički. Postali smo drugačiji, definitivno. Usvojili smo nesvesno belosvetske običaje i navike koje se nikako ne mogu smestiti u srpski obrazac porodičnih odnosa. Ili mogu? Možda bi sada oni roditelji koji se trude da svom potomstvu obezbede najlepše sobe, najbolje obrazovanje, stanove, automobile, vikendice, letovanja ili zimovanja, morali da razmisle i postave sebi pitanje: Čemu tolika žrtva? Doduše, roditelji su ti koji su decu planirali, ona nisu imala izbor da li žele da se rode ili ne? Ali, takva zanemarivanja, kao u slučaju ove beogradske bake predstavljaju znak pitanja koji lebdi i nad sudbinom njene dece koja će možda baš kao i ona tražiti po oglasima družbenicu koja bi im bar malo svojim prisustvom razvejala samoću. Mislimo o tome na vreme odvajajući dragocene trenutke odmora posle radnog vremena za razgovore sa decom. Godine odrastanja brzo prolete.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s