Ustanak (3. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Katalonija i referendum o otcepljenju od Španije, kao glavna vest, pažljivo se prati i u Srbiji. Oni koji su po dubokom uverenju uvek na strani slabijih i nezaštićenih, verovatno su navijali da cela stvar sa samostalnošću ove španske teritorije uspe. Međutim, Španija kao ozbiljna država učinila je sve, i što treba i što baš ne mora, da stane na put secesiji svoje teritorije. Sa lica mesta izveštači su javljali svetu da ulicama teče krv, da su na stotine građana povređene, takođe i pripadnici organa reda. Istorija, nasleđe, kultura, sve je iprepletano i teško se može razumeti, ako s jedne strane srpske simpatizere onih koji su za samostalnu Kataloniju na trenutak iznenadimo neprijatnim pitanjem: A šta ćemo onda sa našim Kosovom? Evropa koja je na strani celovite Španije, nije ni prstom makla u svoje vreme da pravedno sagleda problem Srbije sa albanskim građanima koji su podigli bunu pre skoro dvadeset godina. Mi smo tada za njih bili samo balkanska horda koja ubija nevine naoružane civile. Posle surove intervencije NATO alijanse, Kosovo nam je u otimano u fazama, uglavnom diplomatski i sada se teškom mukom uspinjemo da sačuvamo šta se sačuvati može, u stvari onoliko koliko nam ta ista Evropa dozvoli da sačuvamo. Bez referenduma, Kosovo je samoproglasilo nezavisnost, Evropska Unija u najvećem procentu država članica ga priznala i sada nas tera na nešto što Španiju i da hoće – ne sme. Ipak je u pitanju ozbiljna država, jedna od svojevremeno svetskih kolonijalnih sila. Sačuvala je dovoljno dostojanstva i odlučnosti i u vreme kada ju je ekonomska kriza skoro bacila na kolena pre desetak godina. Ko zna koliko evropskih regiona jedva čeka da se napokon završi priča u vezi sa Kosovom. Svi bi da budu samostalni, državotvorni, nezavisni… kao Kosovo, možda. Katalonija predstavlja veliki ispit, ali i srpski argument u konačnom rešavanju kosovskog pitanja, koje očekuje odgovor veoma uskoro. Predsednik Srbije kaže da je sada „mečka zaigrala i pred njihovim vratima“, međutim, u skladu sa tim gde je danas Španija a gde Srbija, brinem da će evropski mečkari oterati katalonsku mečku, a nama ostaviti kosovski def i goč da i dalje o njih lupamo – glavom.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s