Ustanak (5. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Jedna revolucija pre sedamnaest godina, Srbiji je ulila nadu da će se naši, tada bedni životi, promeniti na bolje. Verovalo se u obećanja rogova u vreći da će nam otvoriti vrata ka svetu, dovesti investitore, sprovesti poštenu privatizaciju, otvoriti nova radna mesta, povećati plate i penzije, vratiti oteto Kosovo, ukinuti vize i odvesti u Evropsku uniju. Posle suzavca i paljenja Skupštine i televizije, dim koji se tada razlio beogradskom čaršijom polako je iz dana u dan, meseca u mesec, godine u godinu, davio nadu i isticao smrad prljavih rabota zahvaljujući kojima je većina ostala kratkih rukava dok su malobrojni natukli firmirana odela, satove, džipove, pa onda pokupovali sve što je moglo da se kupi i iz senke zavladali našim životima. Nisam tada bio revolucionar, a nisam ni danas. Nemam plaketu „prvoborac 5. oktobra“, a i šta bih danas sa njom? Radio sam tog dana, pratio šta se dešava, a onda razumeo da se mnogo toga menja ali u korist nekih drugih, bližih pogači, koji su svoje mesto našli u strankama i upravnim, odnosno, štrajkačkim odborima kao preletači. Pao je jedan režim, uspostavio se drugi, a onda su, protokom godina, stari i novi sklapali koalicije, dogovarali se, što bi rekli – znali su da trguju i ko je kome za šta dobar. Samo jedan je preživeo u vlasti svih ovih godina, svi ostali su se razbežali, povukli, nestali. Ostao je isti onaj narod, sećanje na nešto što je moglo da bude preokret, prva stepenica ka boljem i mirnijem životu bez stresova i podela. Sledeći put, kad neko odluči da pravi sličnu revoluciju, neka prvo promeni ceo narod sa kojim će to da učini, ovaj je dovoljno pametan da ne poveruje u bajke u koje je uzalud verovao onomad.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s