Ustanak (6. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Velike stvari

U ovo doba, oko 6 izjutra, niko baš ne očekuje da će mu se nešto vanredno lepo desiti. Zato uglavnom i pišemo o problemima u društvu! Sigurno je da nećemo, na primer, dobiti na lutriji (jer mesta za uplatu ne rade a i emisija je uveče), ne može nam se desiti da sretnemo starog prijatelja na ulici (ako ga i vidite u ovo doba kako luta, možda je i previše vremena prošlo od vašeg druženja), niti ćemo dobiti neku odličnu priliku za posao ili putovanje – radno vreme, to ljudsko pravilo, ne daje tu mogućnost.

Ipak, znamo svi da sitna zadovoljstva nemaju ručni sat niti unutrašnju štopericu. Ona se jednostavno nameste, dese, u njih se upliva kao u nove cipele savršene veličine. Eto još jednog sitnog zadovoljstva. Postoji čak i lista dvadeset malih lepih stvari koje mogu da nam se dese uvek, poređane po broju glasova ispitanika: Tu su Hodanje bosih nogu po pesku, pronalaženje nečega za šta ste mislili da je izgubljeno, jutarnja pesma ptica, opuštanje u toploj kupki, ljubaznost nepoznate osobe, sedenje ispred kamina ili oko logorske vatre, mršavljenje, odnosno saznanje o broju izgubljenih kilograma, miris sveže pokošene trave, davanje poklona, ispijanje pića sa prijateljem, lenčarenje nedeljom, činjenje dobrog dela (čak na 9. mestu!), susret i/ili razgovor sa starim prijateljem, pronalaženje novca, dobijanje komplimenata, postizanje dogovora, maženje kućnog ljubimca, čista posteljina, na drugom mestu je smejanje u društvu, a ispitanici u Velikoj Britaniji su kao najomiljenije jednostavno životno zadovoljstvo koja ga čine lepšim stavili – ljubljenje i maženje.

Sve ovo su situacije u kojima niko ne pati, malo sebi ugađamo i uspostavljamo harmoničnije odnose sa drugima. Bez toga, život zaista nema smisla više od biološkog produžetka vrste. Ali, ovo su stvari koje ljudsku vrstu čine šarmantnom, manje pretećom i takvom da još ima nade. Na tu listu malih, slatkih osveženja i sreće u životu, dodala bih još nekoliko. Recimo, gledanje političara koji ne može da se izvuče iz „uhvaćen si“ situacije; penzioneri koji su raspoloženi (takva jedna je pre neki dan u prevozu putem video poziva tepala svojoj unučici), ukras u danu su i psi koji se, kao nekakvi klinci, igraju i valjaju po lišću, a dodajem tu i pogled u pun frižider. To su toliko individualne a opet tako zajedničke stvari između nas. Kada ih tokom ovog dana doživite, udahnite, da upijete to što više, i uslediće onaj čuveni izdah, čisto zadovoljstvo što ste bili tu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s