Ustanak (13. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Znate za onaj vic: „Draga, bila si uz mene uvek. I kad sam izgubio posao, bila si tu. Kad mi je propao posao sa automobilima preko Belog Manastira i Crne Gore, bila si tu. Čak i kad su došli da popisuju stvari, izvršitelji zbog kredita, bila si uz mene. Kad sam se polomio na ledu, takođe si bila uz mene. I znaš li šta sam ja posle svega, shvatio? Pa, dragi znaš me, pretpostavljam da si shvatio da sam ja sam uvek uz tebe, zar misliš da neću biti uz tebe kad god zatreba? NE, draga, ja mislim da mi ti donosiš nesreću!“ E, tako i današnji petak trinaesti. Svi misle da donosi nesreću, ali niko se pouzdano ne može zakleti da je baš tako. Uostalom, zašto bi tako bilo? Ko se seća da je recimo imao čukanje na raskrsnici 17. aprila? Tada je sigurno pomislio da je to zbog onog majmuna budale koji nije poštovao prvenstvo prolaza. Ili, recimo, otkaz kao najstrašniju stvar za prosečnog Srbina niko ne vezuje za 13. oktobar, još i petak. Ako se desio 10. septembra onda je to bio incident koji je mogao svakome da se desi. Uostalom, nisam ja jedini, čak deset kolega je tog dana dobilo šut kartu od poslodavca. Ali, petak trinaesti, uvek se mota po glavama onih koji bi da ga prespavaju, izbegnu, možda čak i promene vremensku zonu i odlete negde daleko gde je već prošao ili će tek da stigne. Šta bi to danas moglo da nas snađe, a da to nešto, bude samo posledica baksuznog petka trinaestog? Predlažem da otvorimo zajedno jutarnje novine, pročitamo naslove, ili još gore uključimo TV i eto baksuzluka. Na radiju nećete čuti ništa što vam u toj meri može podići pritisak da bi zbog toga okrivili današnji dan. Sviće vedro, sveže ali beskrajno lepo jutro, prvo nakon Miholjdana. Danas možete da pravite svadbu, po narodnom verovanju i ne morate protiv uroka da punite džepove belim lukom. Ionako, još uvek niste zakoračili u novi izazov koji samo što nije izazvala velika promena u jednoličnom životu koji svi kolektivno vodimo. Svi smo u bubnju, nikad se ne zna kome će danas da se posreći ili izbaksuzira.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s