Ustanak (16. oktobar -Crtica)

piše: Ru Šavr

Crtica o biljkama

Pre neki dan sam videla kako se jedna devojka pozdravlja sa cvećem pored kog prolazi. U pitanju je bio ružin grm – zaista neodoljivog izgleda. Čula sam je kako kaže: „Gde ste, drage ruže, kako ste lepe. I lepo mirišete“. Ova devojka, koju inače poznajem, kaže da često ima potrebu da nešto izgovori biljkama koje ugleda, naročito onim koje gaji. Pritom, da ne bude zabune, pomenuta osoba nije pomerene pameti. Jednostavno, odrasla je na selu i provodila mnogo vremena među životinjama i drvećem. Naučila je da oseća prirodu, ne zanemaruje njen značaj i poštuje je. To me je podsetilo na vest koju sam nedavno pročitala, a reč je o istraživanju o tome koliko su biljke svesna bića. Ne „da li su svesna“, to se ne dovodi u pitanje, već, koliko su. Prema istraživanju Centra za biljne nauke na Univerzitetu u Tel Avivu, biljke ne samo da misle već na svojstven način i vide, pojedine mogu i da osete miris, čak i da postave prepreku kad su opkoljene i upozore komšije kad je nevolja u blizini. Među mnogim primerima su i one koje koriste svetlost ne samo zbog fotosinteze već i da bi promenile način svog rasta. A tu je i parazitska biljka vilina kosa koja ne ume da koristi fotosintezu i mora da živi na drugim biljkama. Domaćina nalazi zahvaljujući mirisu. Može da oseti hemikalije koje ispuštaju biljke u blizini i pokupiće onu koja joj je najprivlačnija. Ispostavilo se, dakle, da parazitsko ponašanje nije samo odlika čoveka ili inteligentnijih životinja. Taj princip – zašto da radim ako može neko umesto mene – jednostavno je univerzalan.

U to ime, ovako, s ponedeljka, prisetite se viline kose i njenog načina života. Pa tako i kolega s posla na koji krećete, onih kolega koji rade malo na tuđ račun i tom im stalno nekako uspeva. Zatim prijatelja koji vam crpe energiju, onih zahtevnih ljudi koji stalno od vas nešto očekuju a retko hoće da uzvrate. Mislite malo više na sebe i cenite svoj rad. I naučite da kažete NE. To bi bila moja motivaciona poruka za prvi radni dan.

Dobro jutro.

(Foto: pngmart.com. ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s