Ustanak (19. oktobar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Pre neki dan obeležen je početak travmajskog saobraćaja u Beogradu. Pre 125 godina, uz Njujork, Pariz, Berlin i London, i naš Beograd se mogao pohvaliti tramvajem broj 1, koji su konji vukli od Kalemegdana do Slavije. Prve autobuske linije krenule su krajem 1927. godine i prevozile putnike od Kalemegdana do Savinca i od Terazije do Dedinja. Čemu ovo podsećanje? U poslednjih par godina naš dični GSP u Beogradu ostaje bez dovoljnog broja vozača. Zbog očajno malih plata, prinuđeni su, pogotovu oni mlađi po godinama i stažu, da svoje profesionalne izazove traže u zemljama Evropske Unije. Umesto pedesetak hiljada dinara, u tim zemljama je moguće da za mesec dana zarade skoro šest puta više, pri tom maksimalno budu relaksirani od stresa koji donose loši uslovi rada, mobing, preterano angažovanje i stalna borba u očuvanju fizičkog integriteta u bliskom kontaktu sa nervoznim putnicima. Nadležni vide rešenje u zapošljavanju novih i mladih vozača na neodređno vreme, međutim, takva odluka teško da će značajno poboljšati stanje. Čim steknu malo iskustva i steknu sertifikate za rad u inostranstvu, i novi vozači će otići na zapad. Svako gleda da mu je bolje, a Srbija kojoj je krenulo na bolje, (ali to bolje znači tek od Nove godine) nema čemu da se nada sve dok stvari ne reši bolno po budžet ali delotvorno po javnog prevoznika: Povećajte plate vozačima i oni sigurno neće odlaziti. Skratite im radno vreme, dajte im više slobodnih dana. Smenite sve koji opstruišu sagledavanje teškog stanja u preduzeću i motivišite one koji imaju ideje kako gradskog prevoznika izvući iz problema koji nisu od juče. I ne ubeđujte nas da para nema. Pogledajte samo slike Todorićevog dvorca u Zagrebu koji pliva u zlatu svučenom sa grbače hrvatskog pučanstva koje radi za bedne, a opet duplo više plate nego mi u Srbiji. Imamo i mi Todoriće, možda i više njih nego Hrvati, samo što njih još uvek niko ne dira dok plove jahtama, lete avionima, i deru našu istanjenu kožu. Iako stignu do zatvora, u sudnicama ih oslobađaju krivice i kasnije im iz budžeta u kojem nema para, isplaćuju odštetu. Vozači su problem, ali ne zato što su tako hteli, već zato što samo žele da žive kao sav svet i tek su vrh našeg večito ledenog brega koji beleži istorijski nezapamćenu visinu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s