Ustanak (20. oktobar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Jedva da se mogu prebrojati preživeli ratnici koji su oslobodili Beograd pre 73 godine. Priroda je učinila svoje, pa su mnogi zauvek otišli i ostavili iza sebe slobodu koju danas uživamo. I kada je pre 18 godina NATO pokušao da nam otme proleće, uspeli smo da sačuvamo asfalt beogradske čaršije da na njega ne zgazi čizma neprijateljskog vojnika. Tlo glavnog grada Srbije, natopljeno je krvlju i suzama oduvek slobodarskih građana, vojnika ili brigadira koji su čuvajući obraz svih nas danas, kovali planove za one dane kada će samo raditi i stvarati, uživati ali i grcati. Bez mnogo patetike, mir je doneo veliki preokret u životu svih „koji su imali sreće da se jutros probude u Beogradu“. Nabrajati prednosti života u glavnom gradu, danas nije zahvalno ako pogledamo koliko se gradi, ruši, zida ili asfaltira pa nas to zbog zastoja i gužvi mnogo nervira. Takođe, mnogi građani Srbije misle da je Beograd jedino mesto gde se slivaju njihove mukom zarađene pare, i da dok oni propadaju, glavni grad cveta. Da li je tako ili nije, ostavimo statističarima koji beleže da je još mnogo toga potrebno da se pokrene u razvoju da bi dostigli nivo s kraja osamdesetih godina prošlog veka neposredno pre građanskog rata u Jugoslaviji, a oni koji se tog vremena sećaju, priznaće da i tada nije bilo baš sjajno. Ako ćemo pravo, nikome u Srbiji danas nije sjajno za život, ali sve se lakše podnosi ako smo svoji na svome, i ako je mir. Onda je postalo normalno i prirodno, da svake godine stižu neki novi klinci koji će postati Beograđani, učeći, studirajući, doktorirajući i sanjajući bolji život. Nekima je Beograd krajnja a nekima samo usputna stanica do Londona, Njujorka, ili Dubaija. Svejedno – ko jednom popije čuvenu česmovaču „Savski biser“, taj ne zaboravlja čarobne noći pod lipama Čubure ili šetnje dorćolskim ulicama, burek u zoru, noćno kupanje na Adi ili šta mu već padne šaka i dočepa ga se kao komada vlastite slobode da radi šta hoće. Čekamo i taj neki najnoviji Beograd. Kažu biće na vodi, a dok pristigne, mi nećemo da damo a ni da previše davimo ovaj koji već imamo. Lep nam je takav kakav je uvek, bio beo ili siv, mlad ili star, veseo ili tužan, samo neka je slobodan. Za sva vremena!

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s