Ustanak (30. oktobar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Neprocenjiv je trenutak kada na dlanu bljesne privezak sa dva ključa vlastitog stana. Razni su načini da se do tog trenutka stigne. U srpskim uslovima, najčešće su roditelji označeni kao čarobnjaci koji želju o sopstvenom krovu nad glavom ispunjavaju svojim potomcima. Nekada su to i babe, tetke, strine, tašte ili ko god već, a koje bog nije nagradio potomstvom pa tako svojim sumrakom osvetlaše ponekad i nezasluženo nečiju budućnost. Postoje i krediti, ali to je već privilegija onih koji imaju visoka primanja i to redovna, rade u državnim ili stranim institucijama ali na dobrim pozicijama. U stvari, njima krediti i ne trebaju, nego im služe da nama običnima mažu oči kako i oni teško žive. Poučeni iskustvom sa švajcarcima, kada su rate preko noći bile višestruko uvećane, prosečni podstanari u Srbiji i dalje ne donose lako odluku da iz „Kirijine“ pređu u ulicu „Srećnih vlasnika stanova“. Banke jesu snizile kamate, čak je danas moguće i nešto što nije bilo zamislivo pre samo nekoliko godina; zadužiti se i u dinarima, ali… ipak još uvek postoji zadrška. Logično, ako se ima u vidu kompletna situacija u zemlji, naročito u vezi sa radnim mestima bez kojih se tako lako ostaje a do novih teško dolazi. Takođe, novogradnja je pod znakom pitanja, kvalitet, materijali, garancija, bezbednost, energetska efikasnost, ma svašta nešto. Zato, svi nešto čekaju. Za to vreme, cene kvadrata padaju, a stanodavci zadovoljno trljaju ruke, većinom ne plaćajući porez. Takođe, pre neki dan sam čuo da je čoveku koji je uredno sredio stan, redovno plaćao kiriju, vlasnik iste dao rok od tri dana da se iseli. Niko mu nije mogao pomoći, jer je zakon još uvek veoma fleksibilan i nije strog prema nesavesnim vlasnicima viška kvadrata. Neka, treba nama tako, zajedljivo komentarišema ali se i pitam dokle će biti tako? Da li je sada trenutak za rizik? Ko to zna? Mislim da smo jutros postavili nekoliko pitanja vrednih bar 50 hiljada evra koliko košta u proseku stan u Beogradu. Ako je za utehu, svima koji nas slušaju van glavnog grada, ovo pitanje je jeftinije. A kvadrati čekaju dok se takozvane gazde zadovoljno smeškaju.

Dobro jutro

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s