Ustanak (1. novembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ 

Došlo je vreme da se umesto kao nekadašnji uspavani socijalistički radnik samoupravljač danas razbuđeni osećamo samo kao najamnici u surovom svetu kapitalizma. Zaista, malo je raditi samo jedan posao. Recimo moje kolege, voditelji, rade svoj posao u radno vreme, a posle toga u zavisnosti od toga kako su se snašli rade svašta. Između ostalog, jedan prodaje karte u noćnom autobusu kod privatnika. Nije to sramota, daleko bilo, ali je naporno. Iz jedne noćne u sledeću dnevnu smenu i tako u krug sa spavanjem od samo 4 sata dnevno. Sa toliko malo sna, mogli bi da se takmiče i sa predsednikom države u produktivnosti. Ali, postoje i načini da se recimo na sat vremena nešto pruži, bilo usluga ili proizvod koji bi zadovoljio mušterije a da se pritom ne oznoji ili preskoči noć spavanja. Nije ono na šta su neki pomislili, dakle ništa nelegalno ili nemoralno. Dobro, kod nas u Srbiji je sve pomalo nemoralno ali su zato pare čiste kao sunce. Na primer, izdavanje stana na sat vremena. Šta ja znam, drug i drugarica dođu malo, prošetaju po gradu, umore se, onda se odmore sat vremena u iznajmljenom stanu pa pravac kući, ženi ili mužu. I slatko njima, slatko vama. Samo vam treba prazan stan gde god. Ili drugi primer, ako nema druga, moguće je iznajmiti muža. Sada su na raspolaganju agencije koje nude profile: muž kuvar, muž majstor, prijatelj za šoping, za izlaske, „parti domaćin“, muž pecaroš koji vodi na izlet, bogata je ponuda muževa od 19 do 60 godina, a dame biraju. Najviše zovu „muža majstora“, pa onda muža za izlaske i kuvara. Špijunska oprema, točilica za pivo, čaše, cipele, sako… samo su neke od stvari koje možete da iznajmite u Srbiji pored onih standarnih, kao što su limuzina, bicikl ili venčanica. Za jedan sat moguće je zaraditi i do 500 dinara, tako, da, ako ste zapali u krizu, a iz dobrih vremena vam je ostalo mnogo toga od čega bi mogli da dopunite budžet, izvolite i ponudite tržištu… Ovo je samo preporuka za razmišljanje jer ima još mnogo toga. Setite se samo, pa i nama javite.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s