Ustanak (8. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Mačke, žene i miševi

„Kada bi svi generali ovoga sveta imali po mačka u krilu, ratova ne bi ni bilo.“. Ovo je citat meni najdražeg lika iz stripa, Gaše Šeprtlje. Ipak, širom sveta su sve živo probali za mir, a sad su na red došle, ne mačke, nego – žene.
Naime, CNN u nedavnom članku izveštava o aktuelnim nastojanjima da se žene više uključe u mirovne pregovore. Američki predsednik Donald Tramp nedavno je podržao Zakon o ženama, miru i sigurnosti. Podržavaju ga i demokrate i republikanci, a zakon nastoji da ojača i promoviše ulogu žena u mirovnim pregovorima i posleratnoj stabilnosti. Istraživanja pokazuju da žensko učešće u raspravi dovodi do trajnog završetka rata, a mirovni sporazumi u koje su one uključene traju najmanje 15 godina. Nekoliko ozbiljnih primera žena uspešnih pregovarača je takođe navedeno, i sve skupa zvuči kao da svet zaista stremi ka eksperimentalnim, ali svežim idejama koje imaju dobre motive.
Ma jes’ boga ti! Kako se Holivud obznanio u poslednje vreme kao grotlo seksualnog uslovljavanja i iskorišćavanja za oba pola, ne čudi ovaj predlog, kao naručen. „Htele ste emancipaciju, eto vam je“, kazaće neki, a drugi će se prisetiti onog vica koji kaže da, kada bi žene zaista imale uticajne vodeće položaje, imali bismo gomilu sujetnih država koje ne pričaju jedna sa drugom. I tako, ode cela ideja nekim svojim, narodskim tokom.
Zaista, kome je palo na pamet da osmisli takvu strategiju? Kao, ne, mi muški prosto ne možemo, hajte vi nam sredite ovo, drage… Vrlo dobro svi znamo zašto i kako se ratovi vode, a to nema veze sa onim što nam je majka priroda, jelte, dala, već šta mi od nje želimo da otmemo i naplatimo. Ženi u Kongu, Saudijskoj Arabiji, Gvatemali ili Pakistanu ne treba pregovaračka moć da im život bude lakši i pristojniji. Treba nam uvažavanje, poštenje, priroda, društvo, nauka, rasprava, ljubav i taman slobode i taman zaštite.
Uf… dajte ipak one mačke s početka, lakše je.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s